Krónika

Rászállt az ügyészség a Kairosra

Nyomozás indult az egyik legnagyobb nemzetközi pilótajáték szervezői után

Piramisjáték szervezésének bűntette miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el a Fővárosi Főügyészség a Kairos nevű, Multi Level Marketing rendszerben működő cég ügyében a számos feljelentéséről ismert Tényi István beadványa alapján – közölte lapunkkal a hatóság szóvivője. Bagoly Bettina beszámolója szerint a vizsgálatot a Budapesti Rendőr-főkapitányság folytatja le.

Az Index korábban részletesen foglalkozott a vélhetőleg orosz háttérrel, Oroszországban bejegyzett céggel, amelynek ígérete szerint kötelékében bárki meggazdagodhat, ehhez az ügyfeleinek mindössze annyit kell tenniük, hogy más felhasználók számára háttértárat kell biztosítaniuk saját számítógépükön, amelyet naponta meghatározott ideig bekapcsolva kell tartaniuk. A könnyen megszerezhető pénzhez azonban a rendszerbe belépőknek is le kell tenniük a maguk részét, a regisztráció harmincötezertől hétszázhatvanezer forintig terjedő összegbe kerül. A kisebb összegek természetesen a kevésbé, a nagyobbak az inkább tehetős befektetőket célozzák meg. Bár a Kairos már évek óta toboroz Magyarországon új ügyfeleket, eddig nem indult ellenük vizsgálat, holott a szinte nullaszázalékos infláció mellett évi két és félszeres hozamot ígérnek befektetőiknek, ami nagyságrendekkel haladja meg a brókerbotrányok tavalyi sorozatában megbukott cégek által tett ajánlatokat.

A Kairos termékének pilótajáték-jellegét az is erősíti, hogy bár a tagok a saját pénzüket kockáztatják, a biztosnak mondott hozam eléréséhez azonban folyamatosan új tagokat kell toborozniuk. A beszervező szöveg többnyire a jelenkor kiberbiztonsági gondjait említi, s arra hivatkozik, hogy a nagy nemzetközi vállalatok, bankok ma már szívesebben tárolják digitális adataikat ismeretlen magánszemélyek otthoni számítógépein, mint az erre specializálódott szerverparkok szuperbiztonságos rendszereiben.