Krónika

Pálinkatúra Magyarországon

Hiánypótló könyv a népszerű ital kedvelőinek

Megjelent Faragó József író legújabb, Pálinkatúra című könyve. Az Alinea Kiadó gondozásában piacra került kötetben a szerző az italféleség feltételezhető eredetétől kezdve a magyarországi elterjedését, a főzési technológiák fejlődését részletezve jut el a ma tapasztalható, immár kultusznak nevezhető jelenségig.

Ahogy Faragó műve ajánlójában írja: a magyar pálinka nagy utat tett meg a gumicsizmás emberek kezében didergő stampedliktől a kóstolóházak barátságos belső terében melengetett tulipános poharakig. Napjaink fogyasztási szokása köszönő viszonyban sincs az előző nemzedékek hagyományaival.

A könyv nemcsak az egyre népszerűbb párlatokat előállító főzdékkel, azok termékeivel és szigorú szabályokat betartó munkájukkal ismerteti meg az olvasót, hanem részletes történelmi áttekintést ad a Magyarországon a középkortól egyre népszerűbb ital elterjedéséről. A mű helyre teszi a pálinkával kapcsolatos indokolatlan mítoszokat, félreértéseket, és megfelelő érvekkel zárja azokat az évszázados nemzetközi vitákat, hogy az ital óhazája Románia, Szlovákia vagy Magyarország lehetett.

A Pálinkatúra részletezi az immár a hungarikumok közé sorolt fajták gyártási technológiáit, szigorúan szabályozott összetételeit, illetve azokat a vidékeket, ahol a nemes párlatokat készítik. A könyv a patikai pontossággal készülő hungarikumok mellett bemutatja azokat a fajtákat is, amelyek a Kárpát-medence éghajlatának köszönhetően utánozhatatlan ízvilágú gyümölcsökből készítenek évszázadok óta a hozzáértő, szorgos magyar emberek.