Krónika

Óriásrazzia a szcientológusok budapesti központjában

Több tucat járművel érkeztek meg tegnap kora reggel a hatóságok a Váci úti épülethez, ahol késő estig tartott a rendőrség és a NAV által irányított házkutatás

A rendőrség és az adóhatóság legalább ötven nyomozója tartott tegnap egész napos házkutatást a szcientológusok budapesti központjában. A hatóságok szűkszavú közleménye szerint személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények miatt indítottak vizsgálatot. Tegnap estig nem derült ki, hogy az ügynek vannak-e gyanúsítottjai.

szcientológusok
Személyes adattal visszaélés miatt indult vizsgálat a szekta ellen (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

Megszállták tegnap a hatóságok a szcientológusok budapesti központját, a Váci úton, a Duna Plazával szemben lévő épületet körbekordonozták, ahová több tucat nyomozó is behatolt. Az Országos Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata lapunkkal annyit közölt, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai személyes adattal visszaélés és egyéb bűncselekmények miatt tartottak házkutatást a központban. A rendőrség lapzártánkig nem közölte, hogy az ügyben meggyanúsítottak-e valakit, volt-e előállítás, illetve őrizetbe vétel.

A helyszínre érkezett tudósítónknak a környéken élők elmondták, hogy az épülethez reggel hét óra körül érkezett meg tucatnyi rendőr­autó, majd a központban tartózkodó szcientológusok tiltakozásai ellenére ötven-hatvan nyomozó szállta meg az épületet. A művelet biztosítását ellátó, nagy létszámban érkező egyenruhások a sarkon lévő telket teljesen körbevették, és senkit nem engedtek a közelébe, illetve onnan sem engedtek ki senkit.

Az egész napos házkutatáshoz hamarosan csatlakoztak a Nemzeti Adó és Vámhivatal munkatársai is, ami azt sejteti, hogy az érintetteket nem csupán személyes adattal visszaélés miatt fogják felelősségre vonni. Lapunk értesülései szerint a hatóságok nemcsak a budapesti központban, hanem tucatnyi magyarországi helyszínen tartottak hasonló ellenőrzéseket a szcien­tológusoknál. A Váci úti központnál tegnap a razzia hírére megjelent a magát egyházi vezetőnek nevező Demecs István, de őt sem engedték be az épületbe. Az utcán huzamosabb ideig várakozó férfi nem keltette fel a nyomozók érdeklődését, lapzártánkig pedig nem derült ki, hogy később meghallgatták-e a hatóságok. Miklovicz Attila, a szcientológusok sajtófőnöke a helyszínen tévéstábok előtt elmondta, hogy nem tudják, miért tartanak házkutatást központjukban a nyomozók. Miklovicz állítása szerint a szabályokat betartva végzik tevékenységüket, és hozzátette, a helyszínen a rendőrség és az adóhatóság munkatársai velük nem közölték, hogy mit keresnek a Váci úti épületben.

Ismert, legutóbb decemberben vizsgálódott a szervezetnél az Adatvédelmi Hatóság, amely több teherautónyi iratot foglalt le Budapesten és Nyíregyházán, a dokumentumok a tagok személyes adatait tartalmazták. A magát Szcientológiai Egyháznak nevező szervezet Magyarországon hat éve veszítette el egyházi státusát, ugyanakkor az egész világon folyamatos a kritika tevékenysége miatt. Itthon tematikus internetes fórumok évek óta foglalkoznak azokkal a zaklatásokkal, lelki terrorizálással, amelyekkel a szekta vezetői a távozni kívánó tagokat támadják. A szcientológusok társaságának Magyarországon körülbelül öt-hatezer tagja lehet.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom