Krónika

Önkéntesek tisztítják meg a pesti rakpartot

Az alacsony vízállás miatt is feltűnő, hogy Budapesten a Duna mentén igen sok a szemét

Ezen a hétvégén a World Cleanup Day 2018 alkalmából Budapesten lelkes önkéntesek megtisztítják a Gellért-hegyet és a pesti rakpartot. Az Észtországból indult kezdeményezésben százötven ország vesz részt.

A nemzetközi TeSzedd mozgalom alkalmából itthon a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány (JÖN Alapítvány) két nagyszabású önkéntes akciót is szervez. A Gellért-hegyi szemétszedésre szombat délután négy órakor a Gellért téren várják a részvevőket, és a hulladékgyűjtést vasárnap délelőtt tíz órától folytatják a pesti rakpart legszemetesebb helyszínein. Erre a találkozó a Szabadság híd pesti hídfőjénél, a Fővám téren lesz. A Duna-megmentő akcióhoz bárki csatlakozhat, a szervezők azt kérik, aki teheti, hozzon magával minél több zsákot, kesztyűt.

A Duna alacsony vízállása kapcsán még jobban feltűnik sokaknak a folyó partján a sok szemét.
A folyó persze idesodorja azt a hulladékot, ami még korábbi szakaszain került bele, de budapesti rakpart lépcsőit sajnos az oda kiülő vagy bulizó emberek hordják tele szeméttel – mondta lapunknak Szebenyi Péter, a JÖN Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Kifejtette: szándékos szemetelésről még nem kaptak bejelentést a Hulladekvadasz.hu honlapukra, de már több zsák odahordott kommunális hulladékról igen. Magyarországon leginkább a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítésében, illetve jellemzően a téli időszakban tapasztalható illegális hulladékégetés-elleni fellépésre van szükség –tette hozzá.

A mostani világot átfogó akció egyébként szeptember 15-én Új-Zélandon kezdődik, és harminchat órával később Hawaiin fejeződik be. Több millió ember együttes munkájával többek közt tengerpartokat, erdőket, folyókat és utcákat takarítanak. A mozgalom tíz évvel ezelőtt indult Észtországból, amikor is a lakosság négy százaléka utcára ment, és néhány óra alatt megszabadította az országot az illegálisan hátrahagyott szeméttől. Így alakult meg a Let’ s Do It! World nevű civil mozgalom, és vált később globális méretűvé. Munkájuk nem csupán a szemétszedésről, hanem a környezettudatosság terjesztéséről is szól.