Krónika

Öngyilkosságra buzdít a Kék Bálna

A mentális emberkísérletet eredetileg orosz orvostanhallgatók találták ki, és már itthon is szedett áldozatokat a szörnyű játék

Vágd meg a kezed háromszor, állj a tető szélére! – ilyen és ehhez hasonló bizarr feladatokkal célozza meg a tizenéves korosztályt a Kék Bálna nevű, interneten terjedő feladványsorozat, amely végül öngyilkosságba hajszolja a fiatalokat.

 Itthon két tizenéves áldozata van a gyilkos játéknak, ami feltehetően orosz orvostanhallgatók pszichológiai kísérletezésének indult. A rendőrség még nem kapott ezzel kapcsolatos bejelentést.

A Kék Bálna beszédes név. Vélhetően onnan ered, hogy a cetek olykor csoportosan vetik partra magukat és így pusztulnak el. A tizenéveseket célzó feladatok teljesen átlagosnak mondható elvárásokkal kezdődnek, úgymint bálnafestés vagy éppen ébredjenek fel egy megadott időpontban. Ezek teljesítése után következnek a durvább tételek, és bár ezeket sem kötelező végrehajtani, de addigra a mentorok már mentálisan sakkban tartják áldozataikat. Itthon a Ripost című bulvárlap szerint két fiatalt kergetett önkezű halálba a Kék Bálna, amiről azt is írják, oroszországi orvostanhallgatók dolgozták ki mint pszichológiai kísérletet. A hazájukon kívül Romániában is szedett áldozatokat.

Duró Zsuzsa pszichológus lapunknak azt mondta, az efféle feladatok végrehajtására kell egyfajta fogékonyság, és az, hogy a fiatal számára kihívást jelentsen. A kamaszkor önmagában is hormonális változásokkal és hangulatingadozásokkal jár, legtöbbször ehhez társul egy labilis, visszahúzódó, szorongásokkal, önértékelési zavarokkal küzdő személyiség. A rosszabb hátterű családokban hozzájöhet az is, hogy a szülőktől is csak a negatív, reménytelenséget sugárzó, netán irigykedő megnyilvánulásokat látják, a jobb anyagi és szociális hátterűeknél pedig – egyik indítékként – a fiatal mentális elhanyagoltsága állhat a háttérben. A szakember szerint sokszor nem is a tragikus végkifejlet a cél, hanem a figyelem megszerzése. Ezek a tettek ugyanis segélykiáltások a környezet felé, és szinte valamennyi öngyilkos esetet megelőz a személyiség észrevehető változása. A pszichológus szerint a kísérlet megalkotói pontosan tisztában vannak a korcsoport befolyásolhatóságával, pedig akiből egyszer szakember lesz, annak nem lenne szabad embereken kísérleteznie. A lelki sérülések ugyanis nem látszanak, de évek múlva is testi tünetet ölthetnek.

A rendőrség mindeddig nem kapott kifejezetten a Kék Bálnával kapcsolatos bejelentést, így az új jelenséggel kapcsolatban egyelőre még nem tettek közzé célzott tanácsokat, azonban általános, az internethasználattal és a személybiztonsággal kapcsolatos ajánlásaik minden korosztály számára elérhetők.

Rétvári Bence: Büntetőjogi felelősség terheli a Kék Bálna csoport felbújtóit

Rétvári Bence államtitkár szerint a Kék Bálna néven elhíresült csoport felbujtóinak büntetőjogi felelőssége van a magyar jog alapján, a jelenség ellen szoftverekkel is lehet védekezni. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a csoport sérülékeny gyerekek nehéz helyzetét próbálja meg kihasználni, és egy internetes csoportban kihívások elé állítva őket sodorják életüket veszélybe.

A jelenségre már felhívták a Klebelsberg Központ, és azon keresztül a pedagógusok figyelmét is, Rétvári Bence kiemelte, hogy a diákok a pedagógiai szolgálatoktól is tudnak segítséget kérni. Emellett az államtitkár kitért arra, hogy internetes szűrőprogramokkal is lehet védekezni a jelenség ellen. Kifejtette: 2013-óta az internetszolgáltatóknak kötelező ingyenes szűrőprogramokat biztosítaniuk, amelyek kiszűrik azokat a tartalmakat, amelyek a gyerek számára veszélyesek lehetnek. Ezen program telepítésével a Kék Bálna oldalait a gyerekek nem érik el - mondta a miniszter. Az MTI kérdésére elmondta, Magyarországon még nem merült fel a Kék Bálna jelenléte, de fontos megelőző lépéseket tenni.