Krónika
Norvég séf nyerte a Bocuse d’Ort
A Molnár Gábor vezette csapat a megtisztelő tizenharmadik helyet szerezte meg alkotásával a legrangosabb szakácsversenyen

A norvég séf, Orjan Johannessen nyerte meg tegnap Lyonban a Bocuse d’Ort, a szakácsverseny világdöntőjében a Molnár Gábor vezette csapat a tizenharmadik helyet szerezte meg. Az ezüstérmet az amerikai Philip Tessiernek, a bronzot pedig a svéd Tommy Myllymakinak ítélték oda. A közönség szavazati alapján ugyanakkor a magyar konyhafőnök plakátja végzett az élen a kategóriájában.
A szakácsviadalon öt kontinens huszonnégy nemzetének legjobbjai mérték össze tudásukat kedden és tegnap. Minden csapatnak öt és fél óra állt rendelkezésre, hogy elkészítsen egy hal és egy húsételt. Utóbbi alapanyaga az idén kötelezően a gyöngytyúk, a halételé pedig a pisztráng volt. A magyar csapat tegnap került sorra, versenytáljának megihletője egy magyar találmány, a Gömböc, amelynek alakját mintázta a tál központi eleme, a gyöngytyúkból épített forma, amelyet fészekre helyeztek. Az összetevők része volt a paprika, a marinált zöldségekkel és tejfölgolyóval elkészített savanyított gulyás, sült csirke, majonézzel töltött tojás, hozzávalóként pedig torma és feketegyökér.
A pisztrángot tányéron kellett tálalniuk a csapatoknak, a köretben kötelező volt az édeskömény. A filét fűszeres zöldséggel és rákkal töltve készítette el Molnár Gábor, tormával és tintaspagettivel a tetején.
Az elbírálásnál a zsűri figyelembe vette az ízek harmóniáját és a látványt, valamint az adott országra jellemző elemek használatát és a megfelelő háttérmunkát is. Magyarország először két esztendeje vehetett részt a francia szakácslegendaként számon tartott Paul Bocuse-ről elnevezett, páratlan években megrendezett világversenyen, akkor Széll Tamás a nagy sikernek számító tizedik helyen végzett.
Tavaly a Stockholmban tartott európai selejtezőn jelentették be hivatalosan, hogy 2016-ban a kelet-közép-európai országok közül elsőként, Magyarország rendezheti a következő előzetes megméretést.
Feljövő üzlet lehet a sebes pisztráng
Jelentősen növelhető az őshonos, dunai vérvonalú sebes pisztrángok aránya a hazai halállományban egy újfajta tenyésztési módszer segítségével – hangzott el tegnap a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. Az új eljárással annak kidolgozói, a gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) kutatói szerint a halfajta akár hungarikummá vagy gasztronómiai különlegességgé is válhat. Urbányi Béla, a SZIE Halgazdálkodási Tanszékének vezetője elmondta, Magyarországon jelenleg két pisztrángfaj található: az Észak-Amerikából betelepített szivárványos, valamint az őshonos sebes pisztráng. Horváth Ákos, a tanszék tudományos főmunkatársa hozzátette: a vizsgálatok kezdetén a dunai vonal részesedése az állományban huszonöt százalék volt, azonban az új tenyésztési módszernek köszönhetően ez az arány mára megkétszereződött. Urbányi Béla szerint az eredményeknek kereskedelmi haszna is lehet, amire akár egy önálló brandet is érdemes építeni.