Krónika

Nemzeti Szívprogram az egészségért

Gyökeresen új terápiákat fejleszthetnek ki az új magyar kutatás résztvevői

A heveny szívizominfarktus, valamint a szívelégtelenség új megelőzési és terápiás lehetőségeit kutatja a Nemzeti Szívprogramban a Semmelweis Egyetem (SE) orvoscsoportja – közölte az M1 tegnap reggeli műsorában Merkely Béla, a projekt vezetője.

 Az SE klinikai rektorhelyettese felhívta a figyelmet arra, hogy az említett betegségek Magyarországon a lakosság felét érintik, és az első számú népegészségügyi ellenséget jelentik.

Az orvoscsoport kutatása erre a két rendellenességre fókuszál, ezeket vizsgálja egyebek mellett sejt-, molekula-, szövet-, klinikai és genetikai vizsgálatokkal. A 3,6 milliárd forintos, három-négyéves programban a szívtranszplantáció optimálisabb kezelési lehetőségeit is vizsgálják a szakemberek. Merkely Béla véleménye szerint munka eredményeképpen várhatóan kikerül majd a piacra valamilyen új technológia: például új, a maiaknál hatékonyabb szívkatéter, új vizsgálómódszer vagy egy új gyógyszer. A fejlesztésekkel létrejöhet egy olyan új technológia, amely például csökkenti a heveny szívizominfarktus következtében fellépő izomkárosodást, vagy akár képes lehet visszafejleszteni az elégtelen szívizmot – összegezte Merkely Béla.


Orvost hagytak ellátatlanul a mentők

Szívinfarktus jeleit tapasztalta magán, ezért riasztotta a mentőket egy háziorvos Borsodban, de a szolgálat dolgozói nem szállították kórházba, mert a helyszínen elvégzett EKG-vizsgálat nem utalt infarktusra. Keszthelyi Gyula az egyik egészségügyi blogon számolt be a vele történtekről, és leírta, hogy korábban már volt szívrohama, ezért szakemberként és érintettként is tisztában volt a tünetekkel. A háziorvos két órával az eset után már más úton már tényleg kórházba került, ahol diagnosztizálták: valóban infarktusa volt. Az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál szerint az ügyben indított belső vizsgálat nem állapított meg szabálytalanságot, és nem támasztotta alá Keszthelyi doktor állításait sem. Másként láthatja ezt a rendőrség, mivel a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt folytat nyomozást az ügyben.