Krónika

Nem lehet minden gyermekbántalmazást megakadályozni

Huszonháromezer védelembe vételi ügy zajlik jelenleg

Nem lehet teljes mértékben megakadályozni a gyermekbántalmazási ügyeket, ám a rendszer többnyire kiszűri a veszélyes eseteket – jelentette ki a Gyöngyösön éhhalált halt kisgyermek ügyével kapcsolatban Radoszáv Miklós, gyermekvédelmi szakértő szerdán a Magyar Televízióban.

Magyarországon huszonháromezer úgynevezett védelembe vételi ügy zajlik jelenleg is, amelyek keretében a gyermekvédelmi hatóságok előírják a szülőknek, miként kezeljék, neveljék gyermeküket – mondta Radoszáv Miklós.

A családoknak kötelező együttműködniük a gyermekvédelmi szolgálattal, ha ez nem történik meg, a hatóságnak jeleznie kell a gyámhivatalnak. Ennek ellenére soha nem lesz olyan rendszer, amely minden ügyet elér – emelte kitette a szakértő, majd hozzátette: nem megkerülhető a társadalom szerepe sem, hiszen ha hasonló eset jeleit tapasztaljuk, mindannyiunk felelőssége, hogy jelezzük azt a hatóságoknak.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom