Krónika

Nem hallgatják ki a körúti robbantót

A hivatalos álláspont szerint P. lászló nem működik együtt a hatóságokkal, de eddig csak egyszer találkoztak vele a nyomozók

Nem ok nélkül hallgat a Teréz körúti robbantó, akit eddig csupán egyszer, az elfogásakor hallgattak ki gyanúsítottként. A fiatalember lakóhelye, Karmacs polgármestere nem látott bombákat a P. család házában.

Tegnapig mindössze egyszer, az egy héttel ezelőtti elfogásakor hallgatták ki gyanúsítottként a Teréz körúti robbantót, a huszonhárom éves P. László akkor semmit nem mondott a nyomozóknak, azóta pedig így nem is mondhatott – tudta meg a Magyar Hírlap. A fenti körülmények alátámasztják azon értesülésünket, hogy a feltételezett elkövetőt már az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) vizsgálják a szakemberek. Az eljárás minden olyan terhelt esetében általános és kötelező, akit életellenes bűncselekménnyel gyanúsítanak meg, P. László pedig az eddigi hatósági álláspont szerint a robbantásban életveszélyesen, illetve súlyosan megsérült rendőrök életére tört. A kiemelten, ugyanakkor hírzárlat mellett vizsgált ügy eddigi hivatalos kommunikációja szerint a vélt tettes nem működik együtt a nyomozókkal.

Az IMEI nemzetközi szinten is elismert szakemberei ugyancsak hivatalos személyek, ők nem hozhatják nyilvánosságra az ott kezelt emberek adatait, szakvéleményük azonban eldönti, hogy egy-egy ügy terheltje büntethető-e, vagy elmeállapota miatt kényszergyógykezelésre szorul. Utóbbi esetben a büntetőper eljut a bírósági ítéletig, de abban nem a szabadságvesztés, hanem a gyógykezelés időtartamát határozzák meg. Korábban – az életfogytiglani büntetéshez hasonlóan – a kezelésnek létezett egy határozatlan idejű változata, a baloldali kormányzás idején született törvénymódosítás miatt azonban az legfeljebb húsz évig alkalmazható, a beteget ezután, mentális állapotától függetlenül, szabadon kell engedni.

Lapunk megkereste P. László lakóhelye, Karmacs polgármesterét, aki hatósági tanúként vett részt a gyanúsított lakásán tartott házkutatáson. Kelemen István kérdésünkre elmondta, hogy, a sajtóhírekkel ellentétben, nem voltak robbanószerkezetek, illetve azok gyártásához szükséges alkatrészek a P. család házában.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom