Krónika

"Nem építhetünk falat a tengerben"

Görögország nem bír a menekültáradattal, Brüsszel segítségét kéri

Drámai mértékben megnőtt a Közel-Keletről az Égei-tengeren keresztül Görögországba igyekvő menekültek száma, s emiatt Athén az Európai Unió azonnali segítségét kérte határai védelméhez - mondta csütörtökön Miltiadész Varviciotisz görög hajózási és tengerészeti miniszter.

lead görög migráns
A görög parti őrség adatai szerint 2014 első nyolc hónapjában 17 639 menekült érkezett Törökországon keresztül a dél-európai országba, közülük a legtöbben Szíriából vagy Afganisztánból. Ehhez képest tavaly ugyanebben az időszakban mindössze 10 508 új bevándorlót regisztráltak a görög hatóságok. Athéni illetékesek úgy vélik, az év végéig több mint 31 ezer menekült érkezhet az országba.

A görög menekülttáborokban és befogadó állomásokon ugyancsak válságos állapotok uralkodnak: egytől egyig túlzsúfoltak, nem tudnak több menekültet fogadni.

A tárcavezető úgy tudja, hogy különféle árkategóriák alakultak ki az embercsempészeknél a menekültek Európába hajóztatására: 1000-1500 eurót (mintegy 310-470 ezer forint) kérnek, ha a bevándorlók egy egyszerű gumicsónakban akarnak Görögországba jutni, ha viszont jachton akarnak átkelni az Égei-tengeren, az az alapárnak a kétszeresébe is kerül.

Hozzátette azonban, hogy az utazás egyáltalán nem veszélytelen: a görög rendőrség csütörtökön feltehetően két menekült holttestére bukkant a Görögországot és Törökországot elválasztó folyó közelében, és ezzel ötvenre nőtt az idei évben menekülés közben életüket vesztettek száma.


Forrás: AP, APA, dpa, MTI