Krónika

Nem a tejmentes étrend a megoldás

A Magyarországon élők harmadának, ezen belül a gyermekek tíz százalékának szervezete képtelen feldolgozni a tejben lévő cukrot

Szakértők szerint körülbelül kétszázezer gyermeket érint Magyarországon a laktózérzékenység, ennyien nem tudják a fejlődésükhöz fontos tejet és tejtermékeket hagyományos formában fogyasztani. Sok szülő kiiktatja a tejet a fiatalok étrendjéből, ezzel azonban az egészséges növekedéshez szükséges kalcium- és vitaminforrás is elvész.

A Magyarországon teljes lakosságának húsz-harminc, ezen belül a gyermekek tíz százaléka  laktózérzékeny a kutatások szerint, sok ember azonban nem ismeri fel, hogy mi okozza a kellemetlenségeket tej- vagy tejtermék fogyasztása után. A gyermekek még kevésbé tudják összekötni a jeleket a lehetséges okokkal, ezért a szüleiknek fokozottan kell figyelniük a tünetekre, és azok jelentkezésekor szakorvoshoz fordulni.

A laktózintoleranciát nem szabad összetéveszteni a tejallergiával, utóbbi a tejfehérjére adott allergiás reakció, amelynél minden tejterméket kerülni kell. Laktózérzékenység esetén azonban nem a tej, hanem a tejcukor fogyasztása okoz elváltozásokat – mondta el lapunknak Veres Gábor gyermekgyógyász, gasztroenterológus, az I. számú Gyermekgyógyászati Klinika gasztroenterológai osztályának vezetője.
A laktózérzékenyek szervezetéből hiányzik a vegyület lebontásáért felelős enzim, ezért náluk a tejtermék fogyasztása után bélkorgás, puffadás, szélgörcs, hányinger, hasi görcsök és hasmenés okozhat kellemetlen érzetet.

Az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut bizonyos ásványi anyagokhoz, annak megfelelő – kalcium, D-vitamin, foszfor –összetétele miatt. A tejzsírok omega-6 és omega-3 zsírsavakat és zsírban oldódó vitaminokat is tartalmaznak, így a tej növekedést serkentő, bőrregeneráló, vérképződést segítő, antioxidáns hatású is – tette hozzá a szakember.

Magyarországon elsőként a Naszálytej Zrt. készített laktózmentes tejet, a fejlesztést, majd a gyártást egy, a cégen belül született magyar szabadalom tette lehetővé. „Tévhit, hogy a laktózmentes tejből valamit kivonnak, pedig ennek éppen az ellenkezője történik. A hasonló termékek gyártásakor egy különleges eljárással hozzáadják a tejhez azt az enzimet, amit a laktózérzékenyek szervezete nem vagy csak korlátozott mértékben tud előállítani” – ismertette Kuk Titus, a cég vezérigazgatója.