Krónika

Négy hajó, több száz menekült

Átkelés közben megfagytak vagy megfulladtak a bevándorlók

A tengerbe vesztek az Olaszországba tartó illegális bevándorlók. Négy hajóval indultak a menekültek az észak-afrikai partoktól, majd Lampedusa szigeténél vészjelzést adtak le. Egyelőre csak három hajót találtak meg, valószínűleg több mint kétszázan vesztek a tengerbe.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) Lampedusa szigetén tartózkodó képviselői szerint négy hajó indult el egyszerre az észak-afrikai partokról Olaszország felé. Az egyik hajó vészjelzést adott le az olasz parti őrségnek, amely Lampedusa szigetétől 110 mérföldre találta meg az illegális bevándorlók csoportját. Huszonkilenc ember fagyott meg az átkelés közben, hetvenheten azonban túlélték a tragédiát az első vízi jűrmű utasai közül. Két másik hajót is megtaláltak, de csak kilenc emberrel a fedélzetükön, miközben bevándorlókkal tele indultak útra. Az utolsó, negyedik hajó eltűnt. A UNHCR szerint a hullámok sodorták el a hajókat a bennük utazó bevándorlókkal. Az áldozatok száma valószínűleg meghaladja a kétszázat.
A huszonkilenc megtalált holttestet Lampedusa szigetéről Szicíliába szállítják át. Eddig csak egy harmincegy éves, az afrikai Elefántcsontpartról származó férfit sikerült azonosítani.
Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter úgy nyilatkozott: az Afrika és Olaszország közötti illegális bevándorlást ellenőrző Triton misszió "elégtelen". A Frontex európai ügynökség missziója januártól vette át a korábbi Mare Nostrum (Mi Tengerünk) olasz katonai-humanitárius misszió feladatait. Carlotta Sami, a UNHCR dél-európai szóvivője korábban kijelentette: a Tritonnak sem az emberei, sem az eszközei nem elegendőek a Földközi-tenger nyugati medencéjében zajló tömeges migráció ellenőrzésére.