Krónika

Nagyüzemben büntetik az autósokat Zuglóban

Már az ingatlanárak is csökkenni kezdtek a XIV. kerület azon részein, ahol hétköznapokon tömegével keresik az ingyenes parkolókat a sofőrök, akik miatt zsúfoltak a mellékutcák

Hagyott türelmi időt a zuglói fizetős parkolás bevezetésekor az önkormányzat - állítja Karácsony Gergely polgármester. A lapunk által megkérdezett parkolóőrök viszont elmondták, a kegyelmi időszakban is büntettek, ha erre utasítást kaptak.

potdijazas2
Fotók: Ficsor Márton

Tarthatatlan állapotokat teremtett a Zugló keleti részében élők számára a két hete bevezetett fizetős parkolási rendszer, amely miatt hétköznapokon autósok tömege lepi el a kerület ingyenes zónáit. Helybeli olvasóink közül egyre többen jelzik lapunknak, hogy ha napközben kocsival elmennek otthonról, akkor visszatéréskor szinte lehetetlen nemcsak a megszokott helyükön, hanem még a lakhelyük környékén is parkolóhelyet találni. A jelenség a fenti bosszúságokon is túlmutat: ingatlanpiaci elemzések szerint csökkenni kezdett az ingyenes övezetben lévő zuglói ingatlanok értéke, aminek az az oka, hogy elfogytak a parkolók.

A XIV. kerület fizetős övezetében közben nagyüzemi szinten büntetik az érvényes parkolójeggyel nem rendelkező autósokat, tegnap a Stefánia és a Hermina út környékén, illetve a kisebb utcákban is több olyan kocsit is lehetett látni, amelyeken egyenként is öt-tíz, a köznyelvben Mikulás-csomagként emlegetett fizetési meghagyás is volt az ablaktörlők mögé helyezve.

A témában korábban írt cikkünkre reagálva Karácsony Gergely polgármester helyreigazítást juttatott el lapunknak. A kerületvezető megkeresésében azt kifogásolta, hogy riportunkban azt állítottuk: a Zuglóban élők, illetve az ott dolgozók szerint az önkormányzat nem biztosított türelmi időt az emberek számára. A városvezető arról tájékoztatott, hogy a fizetős rendszer szeptember 1-i bevezetése után egy hét állt a közlekedők rendelkezésére az átállásra, azaz az ellenőrök csak szeptember 8. óta bírságolhatnak.
Karácsony állításainak némileg ellentmond, hogy a Magyar Hírlap és más hazai hírportálok fotósai is számos olyan felvételt készítettek a türelmi időszakban az érintett zónákban, ahol autók tömegein lehett látni a jellegzetes piros csomagokat. Ugyancsak jócskán árnyalja a képet, hogy a lapunk által megkérdezett zuglói parkolóőrök elmondták, szeptember 1. és 8. között is büntettek, ha erre utasítást kaptak. Az ellenőröktől ugyanakkor megtudhattuk: a bírságolás nem nevezhető bírságolásnak, mert annak a neve valójában „pótdíjfizetési felszólítás”.

A polgármester azt is állította levelében, hogy lapunk nem kereste meg a kifogásolt cikk megjelentetése előtt. Csakhogy számos alkalommal kerestük a mobilszámán a politikust, aki nem reagált. Lapunk tegnap a városvezető titkárságától kért segítséget, ahol azt tanácsolták, hogy kérdéseinek hivatalosan, írásban tegyük fel az ügyben, mert „lehet, hogy a polgármester hetekig nem lesz elérhető az elfoglaltságai miatt”.
Lapunk szeretne választ kapni egyebek mellett az olyan, sokakat érintő gondokra, hogy az önkormányzatnak van-e terve az ingyenes zónákban kialakult tarthatatlan állapotok kezelésére vagy a parkolócédulák kiváltásának feleslegesen bonyolultnak tűnő - nyolc lépésből álló - rendszerének egyszerűsítésére, illetve hogy a nagyüzemben kirótt pótdíjak utáni befizetések kihez kerülnek.