Krónika

Minden idők tíz legsúlyosabb légi katasztrófája

A Germanwings-gép tragédiája a második legnagyobb francia repülőgép-katasztrófa

A Dél-Franciaországban lezuhant Germanwings-gép katasztrófájához kapcsolódóan az Aviation Safety Network infografikát készített, amelyből megismerhetjük a húsz legsúlyosabb, legtöbb áldozattal járó repülőgép-szerencsétlenségét. Összeállításunkban ezek közül az első tízet mutatjuk be.

aircraft

1. Tragédia a felszállópályán (Tenerife, 583 halott)

Harminckilenc éve, 1977 márciusában történt az eddigi legsúlyosabb személyszállító gépet ért légi katasztrófa: a Kanári-szigeteken, Tenerifén összeütközött két Boeing 747-es gép, 583-an haltak meg.

ermenonville
A Boeing 777-es típust 1994 óta gyártják, nemzetközi szakújságírók szerint több repülésbiztonsági rekord felállítója. Az 1995. júniusi első üzemi járatfelszállása óta összesen négy komoly, törzsvesztéses A kategóriájú repülőesemény következett be: 2008-ban a British Airways 38-as járatának balesete, 2011-ben az EgyptAir parkoló 777–200-asánál tűz ütött ki a pilótafülkében a Kairói nemzetközi repülőtéren és 2013-ban az Asiana Airlines 214-es járatának balesete, amelyben három ember halt meg. A negyedik a Malaysia Airlines 2014. március 8-án eltűnt 370-es járata, amelynek sorsáról a mai napig nem került elő pontos információ.

A Malaysia Airlines 17-es, Amszterdam és Kuala Lumpur közötti menetrend szerinti járata helyi idő szerint 2014. július 17-én délután lezuhant az orosz–ukrán határ közelében, a donyecki területen. A 9M–MRD lajstromjelű Boeing 777-200ER típusú repülőgépen 283 utas és 15 főnyi személyzet tartózkodott. A tragédiában mindannyian életüket veszítették. Ez volt a legtöbb halálos áldozattal járó légikatasztrófa a 2001. szeptember 11-i terrortámadás óta és ebben az évben a Malaysia Airlinesnak már a második súlyos légi katasztrófája.

A Holland Biztonsági Testület előzetes jelentése szerint több, kívülről érkező nagy energiájú tárgy okozta szerkezeti károsodás miatt a levegőben darabokra szakadt a repülőgép. Műszaki meghibásodásra vagy a személyzet hibájára semmi sem utal.

asn

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom