Krónika

Metróbaleset: nincs még gyanúsított

Nem tudni még, miért csúszott meg és miért rohant az előtte álló szerelvénybe a Pillangó utcánál a 2-es vonal egyik járata hétfőn

Egyelőre nincs felelőse a 2-es metró hétfői balesetének, a rendőrség továbbra is ismeretlen tettes ellen nyomoz. A BKV lapunkkal közölte: a cég nem bocsátkozik előzetes feltételezésekbe.

Nincs még gyanúsítottja a budapesti 2-es metróvonalon hétfőn reggel bekövetkezett baleset miatt indított vizsgálatnak – közölte lapunk kérdésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője. Csécsi Soma tájékoztatása szerint a hatóság továbbra is ismeretlen tettes ellen folytat eljárást vasúti közlekedés veszélyeztetése miatt. A BRFK egyelőre nem kommentálja azokat a sajtóhíreket sem, hogy a rendőrség házkutatásokat tartott a metrót üzemeltető Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) több irodájában és forgalmi helyiségében, ott adatokat, adathordozókat foglalt le, emellett a cég több dolgozóját és néhány vezetőjét is meghallgatta. A BKV vezérigazgatója, Bolla Tibor kedden azt nyilatkozta, hogy a vállalatnál a történtek miatt indított belső vizsgálatot fel kellett függeszteniük a rendőrségi eljárás miatt. Lapunk tegnap megkérdezte a BKV sajtóosztályát a vizsgálat állapotáról, és azt a választ kaptuk: „A bekövetkezett baleset vizsgálata még folyamatban van. Az objektív megítélés érdekében szükséges az eseményhez tartozó minden egyes komponens pontos elemzése, vizsgálata. A pontos megítéléshez elengedhetetlen a különböző rendszerekben keletkezett adatok feldolgozása, aminek jelentős időigénye van, ebből adódóan előzetesen feltételezésekbe nem bocsátkozunk.”

Bár azt a baleset tanúi és az ügyben megszólaló szakemberek is egyértelműen elmondták, hogy a történteket az Örs vezér tere felől érkező, az előtte, a Pillangó utcai állomáson álló vonatba ütköző szerelvény megcsúszása okozta, ennél többet a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakértőinek szerdai megállapítása sem tartalmaz. A jelentés ugyan részleteket tartalmaz arról, hogy a hátulról érkező szerelvény mekkora sebességgel haladt, mikor és miképp kezdett fékezni, de az nem derült ki belőle, hogy mitől fogtak be a kerekek, és miért csúszott több száz métert a szerelvény, mielőtt az ütközés bekövetkezett. A történteknek legalább öt súlyos sérültje van.