Krónika

Menekültek ezreit nyelte el a tenger

Az európai uniós országok nem támogatták, ezért olaszország felhagyott a mare Nostrum elnevezésű tengeri mentési misszióval

Több mint háromezer-négyszáz menekült halt meg az idén a Földközi-tengeren, útban Európába – közölte tegnap az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR). Többségük a hazájukban kialakult fegyveres összecsapások elől menekült.

Menekültek 20141211
Van, amikor több százan zsúfolódnak össze a hajónak nem mondható lélekvesztőkben (Fotó: Reuters - MOAS - Darrin Zammit Lupi - handout Via Reuters)

A menekültügyi szervezet szerint a világban az idén négyezer-kétszáz­hetvenkét menekült halt meg, közülük háromezer-négyszáztizenkilencen a Földközi-tengeren. Az UNHCR abból az alkalomból tette közzé jelentését, hogy António Guterres menekültügyi főbiztos védnökségével Genfben megkezdődött a kétnapos konferencia az üldöztetés, a háború, a bizonytalanság és a szegénység ellen menekülők életének megóvásáról. A kormányok, ENSZ-ügynökségek és nem kormányzati szervezetek részvételével zajló fórumon a főbiztos arra figyelmeztetett, hogy sok ország egyre inkább azzal van elfoglalva, hogyan védje meg saját határait, és nem azzal, hogyan akadályozza meg az emberéletek elvesztését. Guterres konkrétan egyetlen országot sem említett meg, de leszögezte, hogy ez hiba és merőben rossz válasz a problémára egy olyan időszakban, amikor egyre többen kényszerülnek menekülésre a fegyveres harcok, háborúk miatt.

Az ENSZ Mekültügyi Főbiztosságának jelentéséből kiderül, hogy az idén január óta kétszázhétezer ember vágott neki a kockázatos tengeri útnak, mintegy háromszor annyi, mint 2011-ben, a líbiai polgárháború idején. A líbiai, kelet-ukrajnai, szíriai és iraki fegyveres konfliktus miatt nőtt az Európába tartó menekültáradat. A menekültek többsége Líbiából Olaszországba és Máltába tartott, hogy munkát vagy menekült jogállást kapjon. Tegnap több mint négyszáz, többségében szíriai menekültet mentett ki egy Görögország és Szicília között sodródó hajóról egy spanyol kutatóhajó és egy izlandi járőrhajó. Az utasok, akik között több gyerek is volt, hat napon át sodródtak, és már kezdtek kiszáradni, amikor rájuk találtak.

Egyedül Olaszország az idén több mint százötvenezer embert mentett ki hevenyészett vízi járművekből. Róma azonban november elsejével felhagyott a Mare Nostrum elnevezésű tengeri kutatási-mentési misszióval, miután az európai uniós partnerországok nem voltak hajlandóak anyagi támogatást nyújtani hozzá, míg mások azzal érveltek, hogy az illegális bevándorlók megmentése csak bátorítja azokat, akik szerencsét akarnak próbálni.