Krónika

Méltóságteljes temetkezési lehetőség az ökofaluban

Az első hazai kegyeleti erdő

Változóban van a temetkezési kultúra: az elmúlt években újfajta  szokások is divatba jöttek, s ezek elterjedésének oka többnyire az, hogy pénztárca-kímélőek. Ilyen, mégis méltóságteljes, egyedi és személyre szóló a hamvak emlékerdőben való elhelyezése. Magyarországon az első kegyeleti erdőt az agostyáni ökofaluban hozzák létre. 

agostyán
Izsáki Zsuzsanna

Mit is jelent ez? Az erdő üzemeltetőjével, Czumpf Attilával beszélgettünk.

A kegyeleti erdőben az elhunyt hamvait biológiai úton lebomló, környezetbarát urnában egy erdei fa gyökérzónájában helyezik el, a nevét pedig időjárásálló lapocskára írják a fa törzsére. A szertartás ugyanúgy történhet, mint a hagyományos temetkezésnél. 
Czumpf Attila, az erdő üzemeltetője azt mondja: a környezettudatosabb országokban már régóta alkalmazott alternatíva a hamvak erdőben való elhelyezése,  de az ősi magyar szokásoktól sem idegen. A Tata szomszédságában fekvő baji Öreg kovács-hegyen levő Árpád-kori körtemplom maradványainak fellelésekor hozzá kapcsolódó temetőt is találtak háromszáz sírral. "Az ökofaluban egy ilyen középkori települést alakítottunk ki és ennek a templomnak a hű mását rekonstruáljuk. Az emlékerdő az örök körforgást szimbolizálja, megtestesíti mindazt, amire az ember vágyik: békét, nyugalmat, harmóniát" – mondta Czumpf Attila.

Az erdőben az érdeklődők maguk választhatják ki, milyen fához kívánják elhunyt szeretteik hamvát elhelyezni. A fák tele vannak élettel, magát az életet jelentik. A terület még az Esterházy család idejében közbirtokossági erdő volt, rendkívüli fafaj-gazdagság jellemzi, még háromszáz éves fák is előfordulnak. "Megkerestük az egyházakat és a kegyeleti szolgáltatókat, akik közreműködnek a temetés lebonyolításában. Az árak itt jóval kedvezőbbek, mégis méltóságteljes az erdei búcsúztatás és akár 99 évre lehet rendelkezési jogot váltani. Mindenkinek lehetősége van a személyiségéhez leginkább illő fát választani, s ízléses ravatali dekorációt, természetközeli koszorúkat hozni" – fejtette ki Czumpf Attila, aki azt is elmesélte: sok évvel ezelőtt, amikor még sugározta a rádió a Szabó családot, megkereste őt a sorozat írója, Bakonyi Péter. Azt kérte, hogy a történet egyik szereplőjét (aki éppen akkor hunyt el) Agostyánban temethessék el ökospirituális körülmények között. És így is történt, el is hangzott a rádiójátékban.

 

 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom