Krónika

Meggyógyult az ebola-fertőzött brit férfi +VIDEÓ

Tíz nap után engedték ki a londoni kórházból

Gyógyultnak nyilvánították és kiengedték a kórházból azt a brit férfit, akit hazaszállítottak Nagy-Britanniába, mert a nyugat-afrikai Sierra Leonéban megbetegedett az Ebola-vírustól.

A 29 éves William Pooley tíz nap után elhagyhatta a londoni Royal Free Hospital kórházat - olvasható az egészségügyi intézmény által kiadott sajtóközleményben.

"Különlegesen szerencsésnek érzem magam" - mondta a férfi, aki egy jótékonysági szervezet egészségügyi szakértőjeként az Ebola-járvány leküzdésében segédkezett a Sierra Leone-i hatóságoknak.

Pooley volt az első brit állampolgár a nyugat-afrikai térséget sújtó járvány kitörése óta, akinek a szervezetében kimutatták a vírus jelenlétét. A férfit augusztus 24-én szállították haza a brit Királyi Légierő (RAF) egyik C-17-es szállítógépén, mielőtt megkezdték az ápolását egy ZMapp nevű kísérleti gyógyszerrel a kórház speciális elkülönítő részlegében.

A gyógyszer hatékonysága egyelőre nem bizonyított. Két amerikai ebolás beteget néhány héttel ezelőtt kiengedtek a kórházból, miután gyógyultnak nyilvánították őket, egy kísérleti gyógyszerrel kezelt libériai Ebola-fertőzött viszont nemrégiben életét vesztette.

Hivatalos adatok szerint eddig több mint ezerötszázötvenen haltak meg a kór okozta betegségben Guineában, Libériában és Sierra Leonéban.

Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus csaknem negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, a hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Objektum doboz

Forrás: AFP, MTI