Krónika

Még mindig van újabb áldozata a bukaresti tűzvésznek

Az egyház megítélése is csorbát szenvedett a kétértelmű reakciók miatt

Közel nyolc hét telt el a bukaresti tragikus baleset óta, de még mindig van újabb áldozata a szerencsétlenségnek. A tűzvész egyik sebesültje egy angliai kórházban halt bele sérüléseibe, ezzel hatvanháromra emelkedett az áldozatok száma.

A legutóbbi már a tizenkettedik haláleset a negyven sérült között, akit külföldre szállítottak kezelésre.

A bukaresti Colectiv klubban kitört tűz miatt a tragédia éjszakáján huszonheten haltak meg, több mint százötven ember pedig füstmérgezéssel és égési sérülésekkel került kórházba. Azóta további harminchat ember halt bele sérüléseibe, a mérgezés utóhatásaiba, illetve a fellépő szövődményekbe.

A román egészségügyi minisztérium szerint a sérültek közül harminchárman még mindig kórházban vannak, közülük tizenketten Bukarestben, egyikük állapota még mindig válságos.

A bukaresti tűzvész sérültjei közül nyolcat Belgiumban, négyet Hollandiában, hármat Nagy-Britanniában ápolnak, míg ausztriai, izraeli és németországi kórházakban két-két sérültet kezelnek.

Daniel pátriárka kétértelmű nyilatkozatai

Közben a liberális hátterű Adevarul című lap kedden arról számolt be, hogy az egyházba vetett bizalom is csorbát szenvedett a tűzvész miatt. A lap az Inscop közvélemény-kutató intézet legutóbbi felmérésére alapozva azt írta, hogy a román ortodox egyházba vetett bizalom két hónap alatt a korábbi hatvanegyről ötvenhat százalékra esett amiatt, hogy a tragédia után Daniel pátriárka kétértelmű nyilatkozatokat tett, és késve fejezte ki együttérzését az áldozatok családtagjainak, egyes vallástanárok pedig arról beszéltek diákjaiknak, hogy az áldozatok megérdemelték sorsukat, mert a rockzene valójában a sátánizmus egy formája.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom