Krónika
Márton-nap a Skanzenben
A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban tizenharmadszor várják a látogatókat november 7-én és 8-án a Márton napi vigasságra
A kétnapos – az idén Magyar Termék Nagydíjat kapott – fesztiválon idén sem lesz hiány libasültben, ludaskásában, libamájban. A zamatos újborokon és őszi csemegéken túl a család apraja-nagyja talál magának izgalmas színpadi programokat, hagyományidéző foglalatosságokat, emlékezetes mesetúrát, lovas kocsis felvonulást, táncházat, kézműves szöszmötölést, vidám forgatagot.
Itt lesz a Babtársulat, a Kerek zenekar, a Lajta táncegyüttes, vagy a hazánkat a WOMEX-en képviselő Budafolk Band is és természetesen lesz esti őszbúcsúztató koncert és máglya körüli tánc.
A Márton-napi libalakomáról szóló első írásos beszámoló a tizenkettedik századból származik. Akkoriban ez nem annyira a szentéletű püspököt eláruló szárnyasokkal függött össze, hanem azzal, hogy ekkor zárult a gazdasági esztendő. Mivel ilyenkor már le lehetett vágni a tömött libát, lakomákat rendeztek, hogy a következő évben bőven ehessenek, ihassanak. "Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik" - tartották. Az újbor fogyasztásának hagyománya szintén nem véletlen egybeesés, hiszen épp novemberre fejeződik be a must borrá alakulása, ezért a gazdák november 11-én verték csapra az új hordókat, és ekkor került az asztalra - épp a libasült mellé - az úgynevezett libás bor vagy Márton-bor.