Krónika

Már tetőznek a folyók

Hivatásosok és önkéntesek százai segítették az árvíz elleni védekezést

Rekordvízállás után lassú apadásnak indult a Mura tegnap, önkéntesek és hivatásosok százai dolgoztak azért, hogy megóvják a folyó menti településeket. Országszerte közel ötszázötven kilométeren volt árvízvédelmi készültség. A belvízzel elöntött területek nagysága tegnapra elérte a negyvenhétezer hektárt, harmincöt szakaszon rendeltek el készültséget.

árvíz 20140917
Példaértékű volt az összefogás (Fotó: MTI - Varga György)

Az elmúlt napokban tizenöt megye 198 településén kellett a vizek okozta kár ellen védekezni, a hivatásos állományúak mellett önkéntesek százai vettek részt a munkában, 287 embert kellett kitelepíteni - mondta Bakondi György tegnap Nagykanizsán. Az országos katasztrófavédelmi főigazgató közölte, „tömeges lakossági támogatást” tapasztaltak, akadtak még nyolcadik osztályos gyerekek is, akik önként pakolták a homokzsákokat.

Már 553,2 kilométeren rendeltek el árvízvédelmi készültséget tegnap, ebből a Lajta, a Mura és Principális csatorna 79,5 kilométeres szakaszán harmad-, a Dráva és a Rába 52,2 kilométeres szakaszán pedig másodfokút – adta közölte honlapján az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT). Láng István, az OMIT vezetője hétfő este a helyszínen ellenőrizte a beavatkozások szakszerűségét a Mura védvonalán. A védekezésben az állami műveken eddig 429 vízügyi dolgozó vett részt, tizennégy teherautót, 102 személygépkocsit, tíz építőipari gépet és két vízi járművet vetettek be, 8400 homokzsákot és 109 köbméter homokot használtak fel. A Lajtán a második árhullám utolérte az elsőt, így Mosonmagyaróvárnál már harmadfokú volt a készültség, a 250 centiméter körüli tetőzést tegnap éjszakára várták. Sárvárnál tegnap estére számoltak a Rába, Zalaapátinál pedig holnapra a Zala tetőzésével. A Principális csatornán eközben elkezdődött a nagyon lassú apadás. A Balaton vizét folyamatosan engedik le, hogy megelőzzék az esetleges károkat. Belvíz miatt harmincöt szakaszon rendeltek el készültséget, a védekezésben 364 vízügyes vett részt. A belvízzel elöntött terület nagysága tegnapra 47 600 hektárra növekedett, ebből 22 350 hektár vetés és szántó – közölte honlapján az OMIT.

A Mura Letenyénél hétfő éjjel tetőzött 548 centiméteren, tegnap reggel pedig 541-et mutatott a vízmérce. Murakeresztúron - ahol 1972-ben 568 centiméter volt a vízállás - kora reggel 584 centit mértek – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) Nagykanizsán működő régiós irányítótörzsének szóvivője. Mukics Dániel elmondta, a Mura menti településeken ezren vettek részt a védekezésben. Molnáriban és Murakeresztúron még továbbépítik az ideiglenes gátakat, de éjszaka Kerkaszentkirályon, Muraszemenyén, Murarátkán, Tótszerdahelyen és Letenyén is jelentősebb munka folyt. Az ideiglenes védműveket 65 ezer homokzsákkal védték, komolyabb gond sehol nem volt, a folyót sikerült a medrében tartani – közölte a távirati iroda.

A Mura áradása miatt veszélyeztetett településeknél a katasztrófavédelmi és vízügyi szakemberek munkáját zalai rendőrök, készenléti rendőrök, polgárőrök és önkéntesek segítik, és kétszázötven rendészeti szakközépiskolást is a térségbe vezényeltek. A megyei kormányhivatal állományából éjszaka nyolcvankét önkéntest vittek a védekezés helyszíneire, és még háromszázan készen állnak erre.

Az ár levonulása után tegnap reggel visszatérhetett az a nyolcvankét ember, akit vasárnap Zalaszombatfáról és Szijártóházáról telepítettek ki. A ré­giós irányítótörzs folyamatosan szervezi az emberek és az eszközök átcsoportosítását az árhullámnak és a tetőzéseknek megfelelően. Zalában továbbra is útlezárásokra és közlekedési nehézségekre kell számítani, Murakeresztúr és Gyékényes között szünetel a vasúti közlekedés, Nagykanizsa és Gyékényes között az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint közúton továbbra is megközelíthetetlennek számít Bödeháza, Szijártóháza, Zalaszombatfa és Gáborjánháza.