Krónika
Malac sül majd a budai Vár tövében
Kukoricás töltött káposztát, felvidéki mákos pogácsát és a két nyertes tortát is megkóstolhatjuk a Magyar Ízek utcájában
A magyar konyhaművészet fontos részeként a Kárpát-medence több tájának ételei és hagyományai is bemutatkoznak augusztus 20-án és 21-én. Számos helyben sütött különlegessége mellett az idén is megkóstolhatják az érdeklődők a Magyar Pékszövetség igazi kovászos újbúza-lisztjéből készült kenyerét. Az édesszájúak fogyaszthatnak a Magyarország tortája verseny idei győztes finomságából, az Őrség Zöld Aranya elnevezésű cukrászkölteményből, amelyet a Várkert Bazárban mutatnak be. Mint ismert, a nyertes alkotást Szó Gellért salgótarjáni cukrász készítette. A cukorbetegek és az egészségükre különösen odafigyelők bűntudat nélkül ehetnek a Magyarország Cukormentes Tortája megméretés idei győztes desszertjéből. Az Áfonya hercegnő tortája elnevezésű alkotás a Tortavár cukrászda cukrásza, Pechtol Zsolt nevéhez fűződik. A sokácok standjánál szabad tűzön, cserépedényben főtt, babból készült ételből fogyaszthatnak a vendégek. A szatmári szakácsok paradicsomos tört kukoricával készített töltött káposztával, kötött tésztalevessel, a felvidékiek káposztalevessel és mákos pogácsával, sült malaccal, különféle halételekkel, marha- és birkapörkölttel várják az érdeklődőket. A hazai húsételek kedvelői a Magyar Honvédség gulyáságyúiban főtt finomságokból is ehetnek. Számos kézműves fagylalt mellett sparhelten sült lepényt, rózsalángost, szürkemarha-burgert, kolbicét – kolbászos tölcsér – és sütött pityókatekerentyűt is kiállítanak a vendéglátósok. A gasztrosétányon gyümölcsboros lekvárral, hollókői házi süteményekkel, marcipánkülönlegességekkel, magkrémekkel is megtelnek a kiállítók asztalai. Természetesen kitűnő pálinkákból, különféle kézműves sörökből és hazánk legjobb boraiból is fogyaszthatnak a Szent István-napi ünnepségek kísérőrendezvényén résztvevők. Az egészséges életmód hívei az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sátraiban több, ingyenes szűrővizsgálaton vehetnek részt.