Krónika

Magyar olimpiai bajnokról neveztek el egy kisbolygót

Csillagászat

Zsivótzky Gyuláról, a tíz esztendeje elhunyt egyszeres olimpiai bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kalapácsvetőről, a Nemzet Sportolójáról neveztek el egy kisbolygót a napokban.

A 175437 Zsivotzky nevű planétát a Piszkéstetői Obszervatóriumban fedezték fel tíz éve Sárneczky Krisztián és Kuli Zoltán csillagászok. Az égitest korábban az azonosításának ideje alapján a 2006 QJ31 nevet viselte. A planéta az úgynevezett kisbolygóövezet egyik tagja, ez a terület a Mars és a Jupiter pályája között helyezkedik el. A hatalmas csoportban lévő égitestek nagyobb része még felfedezetlen, azonban tartalmaznak akkora objektumokat is, amelyek nagyobbak a Plútónál. A NASA által közzétett adatok szerint a kétszázhúsz kilométer átmérőjű 175437 Zsivotzky tizennyolc év alatt kerüli meg a Napot. A kisbolygó elnevezéséről az olimpiai bajnok egyik fia, a világbajnoki bronzérmes tízpróbázó, Zsivoczky Attila is megemlékezett Facebook-bejegyzésében: Apu már hivatalosan is az égből néz le ránk. Nagyon büszke vagyok.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom