Krónika

Közeleg az influenzajárvány

Marad az enyhe idő ezen a héten is, ami kedvez a kórokozók terjedésének

Enyhe idő volt a napokban, hasonló várható a jövő héten is, ami kedvez a kórokozók terjedésének. Járványról még nem beszélhetünk, Magyarországon ugyanis heti 15.000 beteg a járványküszöb. A legutóbbi, második hétre vonatkozó adatok szerint 11.700-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Dánielisz Ágnes főorvos lapunknak elmondta, a megbetegedések száma valószínűleg tovább növekszik a következő hetekben, de nem ilyen ütemben.

Egy hét alatt háromszorosára emelkedett a betegek száma

Az első naptári héten regisztrálthoz viszonyítva a második héten az ország valamennyi területén emelkedett az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma. A legtöbb beteget Pest, Fejér és Győr-Moson-Sopron megyében regisztrálták. 

A második naptári héten összesen 17 influenzagyanús betegtől származó légúti minta érkezett a Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumba. Ezek között négy betegnél influenza A(H3) és egy betegnél influenza B vírus okozta fertőzést igazoltak.
A betegek többsége 15-34 éves fiatal felnőtt volt, 29 százalékuk a 35-59 évesek korcsoportjába tartozott. A gyermekek aránya 12,7 százalék, a 60 éven felüliek aránya 14,2 százalék volt.
Az OEK jelentése kitért arra is, hogy a második héten influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról egy jelentés érkezett: a Tolna Megyei Szent László Szakképző Iskola szekszárdi Bezerédj tagintézményében 405 tanuló és 44 dolgozó közül 84 diák és 15 dolgozó betegedett meg magas láz, végtagfájdalom, köhögés, orrfolyás, torokfájás tüneteivel. Mint kiderült, az intézményben az influenza A vírusa okozta a járványos megbetegedéseket. A népegészségügyi hatóság kezdeményezésére vett légúti minták mindegyikében kimutatták az A vírus jelenlétét. A járvány miatt az intézményben kétnapos iskolai szünetet rendeltek el; Vida Lajos, az intézmény főigazgatója szerdán arról tájékoztatott, hogy hétfőn elkezdődött a tanítás, napról napra csökken a hiányzók száma. A népegészségügyi szervezet közlése szerint a hazai influenza-felügyelet keretében kijelölt háziorvosok az influenzaszerű tünetekkel jelentkező betegektől légúti mintát vehetnek, és laboratóriumi vizsgálatra küldhetik azt. Ilyen vizsgálatot ebben a szezonban Tolna megyében még nem kértek - tették hozzá.

 

influ graf
  • A/California/7/2009 (H1N1)pdm09-like virus;
  • A/Texas/50/2012 (H3N2)-like virus;
  • B/Massachusetts/2/2012-like virus.