Krónika

Közel hatszáz otthont pusztított el a Kilaeua tűzhányó

Már több mint egy hónapja tart a vulkánkitörés

Mintegy 600 otthon semmisült meg a Hawaii nagy szigetén a május elején kitört Kilaeua vulkánból áramló lávától - közölte a nagy sziget polgármestere, Harry Kim csütörtökön.

A károk bejelentését az előzte meg, hogy Hawaii kormányzója, David Ige több millió dolláros segélyről írt alá memorandumot a sziget számára. 

A Kilauea május elején kezdett aktív lenni, ez idő alatt tucatnál is több lávahasadék nyílt a vulkánon, és folyamatos volt a lávaömlés. A hónap közepén nagy erejű kitörés rázta meg a szigetet, ami azonban nem érte váratlanul Hawaiit, ugyanis szakértők már korábban figyelmeztettek rá. A vulkánkitörés több mint egy hónapja tart, a tűzhányón keletkezett repedésekből nem pusztán olvadt kő szivárog, hanem szinte szakadatlanul öntik magukból a mérgező kén-dioxidot is. A Kilauea kráteréből pedig rendszeresen elő-előtör a hamu, ami súlyos légzési nehézségeket okoz az érintett területeken élőknek.

Harry Kim június elején rendelte el a kötelező kitelepítést azokon a területeken, amelyeket legsúlyosabban veszélyeztet a Kilauea kitörése, és a szigeten mindeddig nagyjából 2500 embert evakuáltak.

A geológusok korábban azt mondták: fogalmuk sincs, meddig tarthat még a kitörés.