Krónika

Kiverte a biztosítékot a Charlie Hebdo

Komoly indulatokat váltott ki Oroszországban a francia lap kegyeletsértő, az orosz repülőbaleset áldozatait gúnyoló rajza

Továbbra sincs egyetértés az orosz politikusok és a katonai szakemberek között arról, hogy mi okozhatta vasárnap a hadsereg utasszállítójának vesztét Szocsinál. A francia Charlie Hebdo újabb, kegyeletsértő, a tragédián élcelődő gúnyrajza kiverte a biztosítékot Oroszországban.

Műszaki hiba miatt zuhant a Fekete-tengerbe vasárnap az orosz védelmi minisztérium utasszállító repülőgépe kilencvenkét emberrel a fedélzetén. A tragédia okait szakértők tisztázzák, a feladatra különbizottságot hoztak létre – jelentette be tegnap Moszkvában Makszim Szokolov közlekedési miniszter. A tárcavezető – aki egyúttal a szerencsétlenség okait vizsgáló állami bizottság vezetője – közölte, a végső következtetéseket a repülőgép paramétereit, valamint a pilóták beszélgetéseit rögzítő feketedobozok teljes elemzése után vonják le. Szokolov szerint várhatóan januárban kapják meg a gép lezuhanásának okaival kapcsolatos elsődleges adatokat. Megjegyezte, hogy az eddigi vizsgálatok semmiben nem támasztják alá, hogy terrorcselekmény okozta volna a gép tragédiáját, s főként nem támasztják alá azt, hogy robbanás történt volna a repülőn.

Szergej Bajnetov altábornagy, a légierő repülésbiztonsági szolgálatának parancsnoka, a szerencsétlenség ügyében nyomozó katonai bizottság vezetője viszont egy másik sajtóeseményen úgy nyilatkozott, hogy a terrorcselekményt sem zárták ki a feltételezett okok közül, de a Tu–154-es fedélzetén nem történt robbanás, a roncsokon és a halottakon nem találtak égésnyomokat. Bajnetov közölte: a szerencsétlenség ügyében nyomozó katonai bizottság hét lehetséges okot vizsgál – ezek között van az emberi tényező, műszaki hiba, szélnyírás és madarakkal történt ütközés –, elsődleges, kiemelt változat azonban nincs. A rendkívüli helyzetek minisztériuma mindaddig folytatja a kutatást a szerencsétlenség térségében, amíg szükség lesz rá – közölte Alekszandr Csurijan miniszterhelyettes.

Karikatúrát közölt szerdán a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap a gép lezuhanásakor elhunyt orosz művészegyüttes, az Alekszandrov tagjairól. Igor Konasenkov, a védelmi minisztérium szóvivője éles szavakkal bírálta a gúnyrajzot, szerinte normális ember számára lealacsonyító, hogy egyáltalán figyelmet fordítson egy ilyen megnyilvánulásra. Konsztantyin Dolgov, az orosz külügyminisztérium emberi jogi megbízottja kijelentette, hogy a Charlie Hebdo kegyeletsértő karikatúrájával megalázta az emberi méltóságot, illetve a lap munkatársai kitörölték magukat az újságírók és a civilizált emberek sorából.