Krónika
Kis híján asztalra került a büdös hús
Cegléden negyed tonna élelmiszert semmisítettek meg
A Magyar Hírlap Online megtudta, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal(NÉBIH) ellenőrei rajtaütésszerű ellenőrzést tartottak a TS Gastro telephelyének konyháján és 250 kiló olyan élelmiszert foglaltak le amelynek lejárt a szavatossága. A NÉBIH sajtóosztálya lapunk kérdésére azt írta: „A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatósága valóban folytatott vizsgálatot egy közétkeztetést végző cég ceglédi telephelyén. A főzőkonyhán a szakemberek 250 kilogramm lejárt terméket foglaltak le és rendelték el annak megsemmisítését, emellett higiéniai hiányosságok miatt is eljártak. Az eljárás jelenleg még folyamatban van”. Érdekes módon a ceglédi városházán senki sem tudott a megsemmísítésre váró húsról, pedig közétkeztetési berkekben megszokott gyakorlat, sőt szerződésben is a legtöbb helyütt előírják, hogy a rendkívüli eseményekről az önkormányzatot mindig értesíteni kell.
Az történt ugyanis, hogy csak az események után, azaz a lefoglalást követő héten írták meg, hogy az előírásoknak nem megfelelően jelölt hús meg kellett megsemmísíteni.
Érdekes magyarázattal állt egyébként elő a közétkeztető cég azaz a TS Gastro képviselője is: szerinte ők is tudták, hogy a hús szavatossága lejárt, azt nem is használták volna föl – csak a NÉBIH gyorsabban kapcsolt, megelőzte őket. Cegléden most ugyan a városháza és a közétkeztető vállalat is fontolgatja a felelősségre vonást, ám csak a vizsgálat lezárása után tudnak jogi lépéseket tenni, megállapítani, hogy ki is hibázott valójában. Mindenesetre sokan teszik föl a kérdést: ha a NÉBIH nem lép közbe, vajon a több ezer városi kisdiák gyomrában köt ki a romlott hús?