Krónika

Kínnal teli heteket okoz a parlagfű

Az allergiát sokan összetévesztik a felső légúti vírusos megbetegedésekkel

Hazánkban a népesség csaknem negyede küzd légúti allergiás tünetekkel. Közöttük kiugróan magas azoknak a száma, akiknek a most virágzó parlagfű pollenje okozza a legtöbb bosszúságot.

Az agresszív tüneteket okozó gyom a napokban megkezdte támadását, és az első fagy beálltáig szórja pollenjét. Mellette magas koncentrációban van jelen a levegőben a csalánfélék, helyenként az üröm és a kenderfélék virágpora is, sokaknak okozva kellemetlen tüneteket. Egy tavaly elvégzett országos felmérés szerint a megkérdezett ezerötszáz válaszadó harmincöt százalékának volt pollenallergiája. A vizsgálatban részt vevők fele parlagfű-, tizenkét százalékuk nyírfapollen-túlérzékenységről vallott – tudta meg lapunk az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól.

Az allergiával kapcsolatos tünetekben elsősorban a fiatal korosztály, így a huszonöt év alattiak érintettek, márpedig ez népegészségügyi szempontból aggodalomra adhat okot. Azoknál ugyanis, akiknek egyszer már voltak tünetei, újra jelentkezhetnek más környezetben még akkor is, ha az érintett közben tünetmentes volt – mondta Nékám Kristóf allergológus, a Budai Irgalmasrendi Kórház osztályvezető főorvosa. Hozzátette, becslések szerint nagyjából húsz és ötven százalékban a genetikai hajlam tehető felelőssé a később kialakuló túlérzékenységért.

Az allergiát – amely az immunrendszer túlzott reakciója a környezetünkben lévő egyébként ártalmatlan anyagokra – a tünetei miatt sokszor összetévesztik felső légúti vírusos megbetegedésekkel, krónikus melléküreg-gyulladással, a COPD elnevezésű betegséggel, amely szimptómái közt van a légszomj és a köhögés. Ugyanakkor az allergiás tünetek és egyéb megbetegedések természetesen együttesen is előfordulhatnak. Az allergia eredetű bántalmak megfelelő gyógyszeres kezeléssel tünetmentesen tarthatók, ám ehhez a legtöbbször hiányzik a beteg és környezete szoros együttműködése és figyelme. Néhány egyszerű házi praktikával – orröblítés, az ágynemű atkamentesítése, a penész és nyirkosság megszüntetése a lakásban – csökkenthetjük a betegség kialakulásának kockázatát, és enyhíthetjük a már kialakult tüneteket. Az allergológus kiemelte, a parlagfűre fokozottan érzékenyeknek számolniuk kell a gyom leggyakoribb keresztallergénjeivel is, amelyek fogyasztása ugyancsak kellemetlen tüneteket okozhat. Ilyenek a dinnyefélék, a sárgabarack, a banán, az uborka, valamint a cukkini.