Krónika
Kilencvenéves lett a híres szakácskirály
Paul Bocuse, a jelenkor egyik legnagyobb konyhaművésze, aki a Concorde első transzatlanti útjára készítette a rendhagyó menüt
A Colonges-ban született mester azzal írta be magát az egyetemes konyhaművészet történelmébe, hogy egyszerűbbé tette a francia gasztronómia szabályait: csökkentette az ételek kalóriatartalmát, illetve kizárólag friss hozzávalókat használt, mégpedig a legjobb minőségűeket. A gasztronómia koronázatlan királya 1969-ben vált világhírűvé, amikor a forradalmian újszerű szuperszonikus repülőgép, a Condorde első útjára megalkotta az úgynevezett nouvelle cuisine-t, az újjászületett francia konyhát.
A szakácsmesterség elsajátításához családi háttere is biztatást adott, felmenői között voltak több generáció óta a város molnárai, a família nőtagjai pedig híresek voltak kiváló főztjeikről. A családi malmot 1840-ben, a Párizs–Lyon–Marseille vasútvonal építése miatt le kellett bontani. Ekkor egy fogadót nyitottak, amelyet étteremmé alakítottak, azonban ezt Paul nagyapja 1921-ben váratlanul eladta. Apja néhány évvel később feleségül vette a Hotel du Pont Collonges nevű szálloda tulajdonosának lányát, és átvette a hotel irányítását.
Paul már kilencévesen édesapja éttermének konyháján dolgozott, majd több lyoni és párizsi étteremben tökéletesítette tudását. Harmincévesen vette át apjától a családi vendéglő vezetését, két évvel később pedig elnyerte első Michelin-csillagát, amit később még kettő követett. További kitüntetései között szerepel a Franciaország Legjobb Szakembere cím is. Negyvenéves volt, amikor visszavásárolta azt a lyoni éttermet, amelyet nagyapja eladott. Kilenc évvel később a Francia Köztársaság Becsületrendjének lovagjává ütötték. Ebből az alkalomból elkészítette híres kreációját, a fekete szarvasgombával készült levest, amely ma is megtalálható Bocuse éttermeinek étlapján. 1989-ben az évszázad szakácsává választotta a Gault Millau, az elismert gasztronómiai kalauz. A sztárséf ma világszerte több étterem, bisztró és gyorsbüfé tulajdonosa. Az ő nevét viseli az 1987 óta megrendezett Bocuse d’Or, a világ egyik legnagyobb presztízsű szakácsversenye. A konyhaművészek európai megmérettetését idén Budapesten rendezik meg május 10-én és 11-én, ahol húsz európai ország versenyzői között dől majd el, hogy melyik tizenegy nemzet séfje jut be a 2017-es lyoni világdöntőbe. Az egy hét múlva megrendezendő magyarországi elődöntőn - ahol hatan mérik össze tudásukat - derül ki, hogy melyik magyar szakács képviseli hazánkat a nagy gasztronómiai gálán.
A szakácsmesterség elsajátításához családi háttere is biztatást adott, felmenői között voltak több generáció óta a város molnárai, a família nőtagjai pedig híresek voltak kiváló főztjeikről. A családi malmot 1840-ben, a Párizs–Lyon–Marseille vasútvonal építése miatt le kellett bontani. Ekkor egy fogadót nyitottak, amelyet étteremmé alakítottak, azonban ezt Paul nagyapja 1921-ben váratlanul eladta. Apja néhány évvel később feleségül vette a Hotel du Pont Collonges nevű szálloda tulajdonosának lányát, és átvette a hotel irányítását.
Paul már kilencévesen édesapja éttermének konyháján dolgozott, majd több lyoni és párizsi étteremben tökéletesítette tudását. Harmincévesen vette át apjától a családi vendéglő vezetését, két évvel később pedig elnyerte első Michelin-csillagát, amit később még kettő követett. További kitüntetései között szerepel a Franciaország Legjobb Szakembere cím is. Negyvenéves volt, amikor visszavásárolta azt a lyoni éttermet, amelyet nagyapja eladott. Kilenc évvel később a Francia Köztársaság Becsületrendjének lovagjává ütötték. Ebből az alkalomból elkészítette híres kreációját, a fekete szarvasgombával készült levest, amely ma is megtalálható Bocuse éttermeinek étlapján. 1989-ben az évszázad szakácsává választotta a Gault Millau, az elismert gasztronómiai kalauz. A sztárséf ma világszerte több étterem, bisztró és gyorsbüfé tulajdonosa. Az ő nevét viseli az 1987 óta megrendezett Bocuse d’Or, a világ egyik legnagyobb presztízsű szakácsversenye. A konyhaművészek európai megmérettetését idén Budapesten rendezik meg május 10-én és 11-én, ahol húsz európai ország versenyzői között dől majd el, hogy melyik tizenegy nemzet séfje jut be a 2017-es lyoni világdöntőbe. Az egy hét múlva megrendezendő magyarországi elődöntőn - ahol hatan mérik össze tudásukat - derül ki, hogy melyik magyar szakács képviseli hazánkat a nagy gasztronómiai gálán.