Krónika

Készül az új légelemző prototípusa

Magyar fejlesztés a világviszonylatban is újdonságnak számító mérőeszköz

Új típusú, a levegő minőségét mérő, a szálló por veszélyességének valós idejű monitorozására képes műszert fejleszt európai uniós forrás felhasználásával egy magyar cég a Szegedi Tudományegyetemmel közösen.

A szálló por egészségkárosító hatása és kémiai összetétele is mérhető lesz azzal a világviszonylatban is újdonságnak számító kompakt, folyamatos és automatikus módon működő, fotoakusztikus elvű eszközzel, amelynek kifejlesztésére konzorcium jött létre. Tagjai a szegedi egyetemen és a Hilase nevű cégen kívül a Videoton Holding Zrt., valamint a Pannon Egyetem, a kutatásra-fejlesztésre 242,18 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a konzorcium az Új Széchenyi-terv keretében.

A projekt 349,39 millió forint összköltségvetésű és több kutatási helyszínen, Szegeden, Székesfehérváron és Veszprémben valósul meg. A fejlesztés befejezésének tervezett időpontja 2015. május vége.

A mérőműszerrel a kibocsátási forrás is – közlekedés, fűtés – online meghatározható lesz – mondta a távirati irodának Bozóki Zoltán, a Hilase ügyvezetője. Első lépésként a műszer alkalmasságát próbálják tudományosan bizonyítani az egyetemekkel közösen, majd ezután lesz lehetőség városokba, környezetvédelmi hálózatokba telepíteni – közölte a szakember. Bozóki Zoltán elmondta, a műszer gyártása négy-öt múlva kezdődhet el. Úgy vélte, amennyiben az eszköz ára négymillió forint alá szorítható, akkor piaci körülmények között is eladható lesz.

Az előzetes tervek szerint a majdani gyártást a Videoton Holding Zrt., hitelesítését pedig a Hilase végezné, mint ahogy tették ezt annak a több mint ötven műszernek az esetében is, amelyek az északi-tengeri és brazíliai fúrótornyoknál a földgáz szennyezettségét mérik.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom