Krónika

Jótékonysági vásárt rendeztek a Várkert Bazárban

A befolyt összeg a daganatos és leukémiás gyermekekhez jut

Jótékonysági vásárt rendeztek szombaton Budapesten a Várkert Bazárban, ahol több mint ötven civil szervezet összefogásában különböző családszervezetek kínálták saját készítésű portékáikat, hogy a befolyt összegből a daganatos és leukémiás gyerekek gyógyulását segítő Őrzők Alapítványt támogassák.

herczegh-jótékonysági
Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége segít az érdeklődő gyermekeknek adventi koszorút készíteni a családszervezetek adventi jótékonysági vásárán a Várkert Bazárban - MTI Fotó: Kovács Tamás

A Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) kezdeményezésére szervezett vásáron a családokat segítő legnagyobb civil legnagyobb szervezetek fogtak össze. 
Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége szerint a kezdeményezés a családok számára is kreatív és szórakoztató kikapcsolódást nyújt, de elsősorban az a célja, hogy támogassák a Tűzoltó utcai Gyermekklinika betegeinek gyógyulását. "Advent idején mindenki szívesen segít, és sok olyan kezdeményezés indul karácsony előtt, amelyhez csatlakozhatnak mindazok, akik adományaikkal segíteni kívánják a rászorulókat" - hívta fel a figyelmet.
Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára azt mondta: a legmegfelelőbb környezetet kell biztosítani a beteg gyerekek számára a gyógyuláshoz. A minisztérium dolgozói mézkalácsokat készítettek a jótékonysági vásárra, így támogatták a kezdeményezést. 

Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azt hangsúlyozta, hogy a vásár a segítségnyújtás mellett a szeretetről és a családról is szól. "Ha mindkettő megvan, akkor még nagyobb öröm a segítségnyújtás" - mondta.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkatársai több mint félmillió forint értékű adományt készítettek az eseményre - közölte Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár. "Az igazán erős közösségek saját tagjaikon kívül másokra is oda tudnak figyelni. A Fiatal Családosok Klubja ilyen közösség, segítő kezet nyújt a bajban lévőknek és segíti a beteg gyermekek gyógyulását " - fogalmazott.

Az Őrzők Alapítvány a befolyt összeget egy családi apartman felújítására fordítja, hogy a beteg gyerekek ne legyenek elszakítva családjuktól és közösen várakozzanak a kezelésekre - mondta el Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (FICSAK) alapítója, a vásár kezdeményezője. 

Szabó András, a Tűzoltó utcai Gyermekklinika igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a 25 éve működő Őrzők Alapítvány olyan lakásokat tart fent a klinika mellett, amelyben a leukémiás és onkológiai betegségben szenvedő gyerekeknek a kezelések ideje alatt biztosítani tudják a családi környeztet. Mint mondta, a vidám és jó hangulatú családi környezetben lévő gyereknél sokkal nagyobb a gyógyulás esélye. A klinika számára fontos, hogy a gyerekek a kezelésük alatt is a körülményekhez képest a lehető legjobban érezzék magukat - tette hozzá.

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke hangsúlyozta, hogy az esemény a családszervezetek páratlan összefogással valósult meg.