Krónika

Jelentős károkat szenvedett a Planetárium

Betört üvegajtó, megrongált lépcső és térkövek, leszaggatott villámhárítók és antennák, tönkretett riasztóberendezés, falra festett horogkereszt – egyebek mellett ezekről a károkról számoltak be lapunk kérdésére a budapesti Népligetben található Planetárium dolgozói.

Magyarország egyetlen ilyen intézményét a pénteki magyar-román válogatott labdarúgó-mérkőzés közben és után rongálták meg súlyosan a helyszínen kialakult csetepatéban a megdühödött drukkerek, akik vélhetőleg azért dúlták fel a környéket, mert a rendőrség megakadályozta őket abban, hogy tömegverekedést provokálhassanak ki a román szurkolókkal.

A történtek idején a Planetáriumban egy biztonsági őr tartózkodott, aki lehúzta a rendelkezésre álló rácsokat, és senkit nem engedett be az épületbe. A vandálok felmásztak az épület tetejére is, a kupola mellé, és ott térfigyelő kamerákat tettek tönkre, azonban nem találták meg az összeset, így többükről jó minőségű felvételek készültek a történtek idején. A tetőn az elkövetők megrongálták az ott lévő antennákat is.

A Planetáriumnál elvégzett helyszínelés után a Budapesti Rendőr-főkapitányság rongálás bűntette miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárást – közölte tegnap lapunk kérdésére a hatóság.