Krónika

Jegesmedvék érkeznek az Állatkertbe

Még az idén megnyithat a mesevár és a mesepark a fővárosban

Még idén megnyílhat a mesevár és a mesepark a Fővárosi Állatkertben a jelenleg zajló fejlesztések eredményeként. Kedden bemutatták az intézmény két új jegesmedvéjét, számos állatfaj gazdagodott új egyeddel, Persányi Miklós főigazgató ugyanakkor azt mondta, a közönség ebben a szezonban minden bizonnyal már nem láthat koalát.

A két másféléves jegesmedve, Belij és Szerij a moszkvai állatkertből múlt csütörtökön érkezett Budapestre, az európai jegesmedve-tenyésztési program keretében. Persányi Miklós kiemelte, hogy a fiatal példányok nagyon jól érzik magukat új helyükön.
A főigazgató kitért arra, hogy a most indult és a nyár végéig tartó szezonban mintegy 750 ezer látogatót várnak a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. A legfőbb attrakciók közé tartozik a három zsiráfborjú, az év elején született Sauda, Irungu és Sheshe, az orángutánbébik, Anna, Hanna és Lone, Bejgli, a sörényes hangyászbébi, a sisakos kazuár, egy vízidisznópár, egy kuszkusz, hamarosan érkezik egy új comodói varánusz és ősszel megszületik egy ázsiai elefántbébi.
"Sajnos miután egyik koalánk januárban elpusztult, a másik egyednél, Nur-Nuru-Binnél az állatorvosok a múlt héten rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak. A limfoid leukózisban szenvedő állat kezelést kap, reménykedünk gyógyulásában, de úgy tűnik, a Koalaház a szezonban zárva lesz" - mondta a főigazgató.
Hanga Zoltán szóvivő ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy a két koala betegsége között nincs összefüggés, Vobara az év elején bélcsavarodásban pusztult el, ami előfordul a koaláknál. "Nur-Nuru-Binnél a vérképző szerveket támadta meg a betegség, ami nehezen gyógyítható és szintén jellemző a koaláknál, az európai állatkertekben és az Ausztráliában vadon élő állományban egyaránt. Jelenleg nyolc európai ország kilenc állatkertjében összesen 38 példányt tartanak, és az elmúlt időben öt ilyen megbetegedés fordult elő".
Nur-Nuru-Bin egyrészt szteroidokat és citosztatikumokat, másrészt olyan készítményeket kap, amelyek étvágyserkentők, és ez egyelőre használ.
Persányi Miklós elmondta, hogy ebben a szezonban már működni fog az "energia játszótér", a megújuló energiaféleségeket bemutató játékos kiállítás, amelyhez energiarali-állomások kapcsolódnak.
"A volt Vidámpark és a helyén létesített Holnemvolt park a fejlesztések miatt egyelőre nem működik, de a felújított és újjászületett régi műemlék körhinta áprilisban a hétvégéken már ki fog nyitni. A Mesevár és a Mesepark másfél hektáros területének átadása az ősz folyamán várható, ez elsősorban a kisgyerekeknek szóló állat- és játékpark lesz" - sorolta a főigazgató.
Hozzáfűzte, hogy az Állatkert területe a bővítések eredményeként a korábbi 11 hektárról mintegy 19 hektárra emelkedett, ennek egyelőre mintegy fele látogatható. A maradék területen különböző háttérfunkciók lesznek, a kiszolgáló zónában elkészültek az új gazdasági és takarmányozási épületek, egy új állatkórház, valamint az informatikai szerverközpont.
"A Pannon Park esetében még zajlik az új elektromos és vízellátás kiépítése, reméljük, hogy a park megépítésére meghirdetett közbeszerzés, amely első körében eredménytelen volt, egy következő eljárásban eredménnyel zárul. A fejlesztések részeként létesül a Hermina-garázs, amely több száz autót lesz képes befogadni" - mondta Persányi Miklós.     A főigazgató az idei programokról is beszélt, köztük az áprilisi Föld fesztiválról, az októberi Állatok napjáról, a nyári zenés állatkerti estékről.
A sajtótájékoztató keretében az egyik új jegesmedvét, Belijt jelképesen örökbe fogadta a Magyar Jégkorong Szövetség.