Krónika

Itt az ősz, veszélyt jelentenek a vadak a közutakon

Az állatokkal előforduló ütközéseknél a casco vagy a kiegészítő biztosítás nyújthat anyagi megoldást

Az ősszel megszaporodó, vadállatok által okozott közúti balesetek veszélyeire, valamint a kárrendezés lehetőségeire hívta fel a figyelmet közleményében a Magyar Biztosítók Országos Szövetsége (Mabisz). A szervezet szerint a járművek esetében a legjobb megoldás a casco és a hasonló esetekre köthető kiegészítő biztosítás.

A statisztika szerint évente több mint ötezer vadat ütnek el a hazai utakon, döntő részüket ősszel, amikor az állatok mozgása megváltozik, más útvonalakon közlekednek. A Mabisz ajánlása szerint a következő időszakban érdemes komolyan venni a hasonló veszélyekre figyelmeztető táblákat, és ilyen szakaszokon csökkenteni a sebességet. A szakemberek szerint éjszaka, erdőkön átvezető szakaszokon akár óránkénti húsz kilométerre is le kell csökkenteni a tempót annak érdekében, hogy el tudjuk kerülni az ütközést a hirtelen felbukkanó vadállatokkal.

Ha mégis bekövetkezik az ütközés, az közlekedési balesetnek számít, vagyis kötelező bejelenteni a rendőrségen, illetve értesíteni kell az illetékes vadásztársaságot. A vadállomány az állam, illetve a vadásztársaság tulajdona, s az állat eltulajdonítása lopásnak minősül. Amennyiben a sofőr és a vadak mozgásáért felelős illetékes vadásztársaság is minden tőle megkövetelhetőt megtett a baleset elkerülése érdekében – s így egyikük sem vonható felelősségre –, mindkét fél saját maga viseli a balesetben okozott károkat. Vagyis a vadásztársaság a vadállományban, a gépjármű vezetője pedig a kocsiban okozott kárt kell, hogy megtérítse.

A Mabisz tájékoztatása szerint az érintettek száma a korábbi évekhez viszonyítva akár emelkedhet is, mert az idén visszaesett a casco szerződések száma.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom