Krónika

Ítélet még nincs, de börtönben marad a lúgos orvos

Olyan fontos bizonyítékok hiányoznak az ügyben, amelyeknek beszerzése a jogszabály szerint nem a másodfokú bíróság dolga, így a vizsgálat visszakerülhet a nyomozati szakba

Nem szabadulhat a lúgos orvosként ismert B. Krisztián, akinek fentartotta előzetes letartóztatását az ügyét újratárgyaló Fővárosi Ítélőtábla. A volt kórházigazgató esetéből könnyen jogtörténeti unikum lehet.

Bár jogerős döntés nem szól ellene, előzetes letartóztatásban marad a lúgos orvosként ismert B. Krisztián. A Budai Irgalmasrendi Kórház egykori főigazgatója ügyében a kényszerintézkedés fenntartásáról szóló határozatról tegnap számolt be honlapján a Fővárosi Ítélőtábla. B. Krisztián büntetőperét ugyancsak a táblabíróság tárgyalja újra másodfokon, miután a Kúria hatályon kívül helyezte a testület korábbi ítéletét. Az ítélőtábla a saját majdani jogerős határozatának meghozataláig, de legfeljebb az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék által kiszabott szabadságvesztés időtartamáig rendelte el a terhelt előzetes letartóztatását.

Megírtuk, B. Krisztián a törvényszéken négyéves büntetést kapott, amelyet a táblabíróság kilencre súlyosított, emellett végleg eltiltotta az orvosi foglalkozástól is. A Kúria szerint a másodfokú ítélet meghozatalához súlyos hibák vezettek, ezért hatályon kívül helyezte azt.

A lúgos orvos esetéből könnyen jogtörténeti unikum lehet, mivel a másodfokra visszadobott ügyben a táblabíróságnak – a hatályos jogszabályok alapján – nagyon szűk tere van a bizonyításra, ugyanakkor épp az utóbbira – a bizonyítékok be nem szerzése, azok helytelen értékelése – alapozva a Kúria meghozta döntését. A Fővárosi Ítélőtábla erre hivatkozva vissza is adhatja első fokra az ügyet, mivel a Fővárosi Törvényszéknek viszont jogköre, sőt, kötelessége a bizonyítás teljes körű lefolytatása. Amennyiben a törvényszék – a nyomozás hiányosságaira hivatkozva – pótnyomozásra visszaadhatná az ügyet a rendőrségnek, kérdés maradhatna, hogy ezt korábban miért nem tette meg.

A Fővárosi Ítélőtábla a múlt héten hozott határozata szerint szabadlábra kerülése esetén B. Krisztián a tanúk befolyásolásával megnehezíthetné az eljárás befejezését.