Krónika

Ítélet előtt a sorozatrabló álrendőrök

a társaság tagjai a rettegett szabolcsi uzsorásoktól sem riadtak vissza, kettőt közülük egyszerre fosztottak ki otthonukban

A három csapásként ismert törvény alkalmazása helyett várhatóan a vádlottaknak kedvezőbb jogszabályok alapján hoznak ítéletet hétfőn a magukat rendőröknek álcázó sorozatrablók perében.

birosag
Az Alkotmánybíróság állásfoglalása után az ügyész enyhítette a büntetésre tett indítványát (Fotó: Hegedüs Róbert)

Ítéletet hirdet hétfőn a Budapest Környéki Törvényszék annak a társaságnak az ügyében, amelynek tagjai korábban rendőrnek adták ki magukat, és több esetben hatósági intézkedéseket színlelve követtek el trükkös rablásokat tehetős emberek sérelmére. Mint arról beszámoltunk, a múlt hétfőn elhangzott perbeszédében az ügyész több vádlott esetében is életfogytig tartó – közöttük tényleges – szabadságvesztés kiszabására tett indítványt a bíróságnak. A vádhatóság javaslata egyedülállónak számított a magyarországi jogalkalmazásban egy olyan ügyben, amelyben a terheltek számláján nincs életellenes bűncselekmény. Az ügyész a három csapásként ismert törvény alapján tett indítványt a hazánkban alkalmazható legszigorúbb büntetés alkalmazására.

A perbeszéd másnapján az Alkotmánybíróság (AB) állást foglalt a három csapásról és alkotmányellenesnek nyilvánította a büntető törvénykönyv büntetéskiszabásról szóló szigorúbb halmazati szabályait, amelyek szerint a legalább három, ember elleni erőszakos bűncselekményt elkövetőkre esetenként kötelezően életfogytiglant kell kiszabnia a bíróságoknak. A testület közleményében hangsúlyozta, hogy vizsgálatának tárgya az volt, alkotmányos-e a halmazati büntetések súlyosbítása. Az AB állásfoglalásáig olyan elkövetőkre is vonatkozhattak, akik első alkalommal követtek el egyszerre vagy rövid időn belül legalább három, személy elleni erőszakos bűncselekményt, de korábban még nem voltak büntetve. A három csapás alkalmazásának feltétele, hogy az elkövetőt korábban már befejezett eljárásokban legalább két alkalommal jogerősen elítélték.

A társaság elleni vádakban nincs életellenes bűncselekmény, ugyanakkor többen valóban visszaesők. Az AB állásfoglalása után az ügyésznek módosítania kellett az indítványát, és a legsúlyosabb esetekben is határozott idejű szabadságvesztésre tett javaslatot, amely a hatályos jogszabályok értelmében legfeljebb húsz év lehet. A banda tagjainak elszántságát mutatja, hogy még a rettegett szabolcsi uzsorásoktól sem riadtak vissza, kettőt közülük egyszerre raboltak ki egymással szomszédos otthonukban.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom