Krónika

Ismét megfenyegették a Charlie Hebdo munkatársait

Facebook-üzeneteken és leveleken keresztül üzentek a lapnak

A Le Parisien című francia napilag információ szerint halálos fenyegetéseket kaptak a Charlie Hebdo szatirikus újság munkatársai. Másfél éve iszlamisták egy a Prófétát kigúnyoló rajz miatt a szerkesztőség nyolc tagját gyilkolták meg.

A hetilap  Facebook-oldalára érkeztek a halálos fenyegetések, de a szerkesztősége is érkeztek hasonló üzenetek a hónap közepén, de a sajtó csak most értesült a hírről. „Régóta nem fordult elő ilyesmi” – idézi a lap egy a Charlie Hebdo vezetőségéhez közel álló embert.

A szatirikus lap miatt többször alakultak ki botrányok és viták Franciaországban az utóbbi években. Legelőször 2006-ban hívta fel a figyelmet az újság, amikor a Jyllands Posten című dán lap a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúráit publikálta. Öt évvel később a tunéziai Ennahda nevű muzulmán konzervatív párt győzelme alkalmából a lap a nevét „Charia Hebdo”-ra módosított számot adott ki. A cím a muzulmán törvény, az úgynevezett Saríára utal. Erre válaszul ismeretlenek Molotov-koktéllal támadták meg az újság szerkesztőségét.

Ezután a Charlie Hebdo új épületbe költözött. 2012-ben újabb Mohamed-rajzokat adott ki a lap, amely ismét felháborodást keltett a franciaországi muzulmán közösségben. A legtragikusabb eset pedig tavaly januárban történt, amikor a Kouachi-testvérek Kalasnyikovval berontottak az újság szerkesztőségébe és tizenkét embert - abból öt rajzolót - meggyilkoltak.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom