Krónika

Irtózatos erővel csapott le az orkán Ausztráliára

A meteorológiai szolgálat időben kiadta a figyelmeztetést

Emberemlékezet óta a legpusztítóbb vihar csapott le kedden Ausztráliára, a széllökések elérik az óránkénti 250 kilométeres sebességet.

debbie
Fotók: Reuters 
A Debbie nevű orkán - amelyet az ötfokozatú skálán a négyes kategóriába sorolnak - felhőszakadással jár együtt, háztetőket visz el, elektromos távvezetékeket rongál meg Ausztrália északkeleti partvidékén.

A legnagyobb pusztítást a Withsunday-szigeteken végezte, ott több tízezer ház maradt áram nélkül. 

A rendőrség egyik illetékese közölte, hogy egy férfit kórházba vittek. Proserpine városában sérült meg, miután leomlott egy fal.

Az ausztrál meteorológiai szolgálat kellően korán jelezte a veszélyt, és prognózisa helytállónak bizonyult: a hétfőn még csak hármas erősségű hurrikán keddre négyesre erősödött. Ilyen pusztító vihar még nem volt ezen a területen, ahol az eddig feljegyzett viharok leghevesebbike sem volt kettes fokozatúnál veszélyesebb. 

A lakosság nem vette félvállról a meteorológia és a hatóságok figyelmeztetését: elővigyázatosságból több mint 25 ezren hagyták el otthonukat a leginkább veszélyeztetett partvidéken. Queensland államban több mint 400 iskola és óvoda, valamint két repülőtér maradt zárva az orkán miatt. Annastacia Palaszczuk queenslandi kormányfő felszólította a lakosokat arra, hogy a következő 12 órában már ne menjenek ki az utcára.

debbie