Krónika

Indítékáról beszélt lapunknak a robbantó

Rejtélyes manipuláció áll tette hátterében - állítja a körúti merénylő

Erős befolyásoltság miatt követte el tettét a körúti robbantó – üzente meg lapunknak védője útján a merénylet gyanúsítottja. P. László a nyomozóknak korábban nem beszélt a két rendőr megtámadásának indítékáról.

E világi, de konkrét emberekhez nem köthető erők befolyásolták, és manipulálják jelenleg is a Teréz körúti robbantót, s ez a körülmény jelentős szerepet játszott tette elkövetésében is – közölte lapunkkal védője útján a merénylettel gyanúsított P. László. Szikinger István hozzátette: a fiatalember továbbra is kitart azon állítása mellett, hogy semmilyen módon nem neheztelt sem a megámadott rendőrökre, sem a rendőrség testületére. P. László korábban maga is gondolt arra, hogy rendőrnek áll, mivel nagyapja is az volt, akit ezért nagyon tisztelt.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a huszonnégy éves férfinak mi a célja a fenti, kizárólag a sajtó útján a közvéleménynek szánt üzenetével, az említett, őt manipuláló erőkről korábban a kihallgatásain sem beszélt a nyomozóknak, és védőjének sem. Megírtuk, P. Lászlót októberi elfogása után más életellenes bűncselekmények elkövetőihez hasonlóan az Igazságügyi Megfigyelő és Elemegyógyító Intézetben (IMEI) vizsgálták, de a szakemberek semmilyen kóros mentális elváltozást nem állapítottak meg nála. A fiatalember áprilisban visszakerült az IMEI- be, miután addigi fogva tartása helyszínén, a budapesti Venyige utcai fegyintézetben összetörte egyszemélyes zárkája berendezéseit, illetve az őt megfigyelő kamerákat. Az intézetben egy hónapig kiemelt, mindenre kiterjedő vizsgálatnak vetették alá, de a szakemberek ismét nem találtak nála kóros elmeállapotra utaló jelet. Ez azt jelenti, hogy P. László büntethető, és május eleje óta ismét a Venyige utcai objektumban tölti előzetes letartóztatását.

Bár a gyanúsított nem kötötte egyetlen személyhez sem a szerinte őt befolyásoló erőket, eddigi életútját elemezve állításának lehet alapja. A férfi szülei kisgyermek korában elváltak, majd apja az egyik láthatásról húgával együtt nem vitte vissza az anyjukhoz, hanem külföldre távozott velük. A két gyermek sorsáról sokáig semmit nem lehetett tudni, mivel apjuk évekig Dél-Amerikában bujkált velük, majd egyszercsak hazatértek Magyarországra. P. László feltűnt az eltűnt gyermekekkel foglalkozó egykori tévéműsor, a Csellengők egyik epizódjában is, amikor sorsa még ismeretlen volt. Információink szerint a fiatalember abban sem biztos, hogy apja valóban a vérszerinti édesapja-e.

A gyanúsított őrizetbe vétele után lapunk kérdésére Bilkei Pál kriminálpszichológus úgy vélekedett, hogy a férfi nagyon súlyos apakomplexussal küzdhet, és apjának ha esetleg tettlegesen nem is, de lélektani szempontból mindenképpen komoly köze lehet ahhoz, hogy fia rendőröket robbantott fel. A szakember szerint az, hogy P. László – beismerő bvallomása szerint – egyedüli kitervelőként, illetve elkövetőként tünteti fel magát, arra utalhat, hogy apja szigorú, elnyomó személyiségétől még a fogságban is tart, és nem meri az idősebb emberre terelni a gyanút.
P. László apját eddig csak tanúként hallgatták meg az ügyben, s néhány kisebb vele készült interjúban a beismerő vallomás ellenére fia ártatlanságát hangoztatta.

Megírtuk, a szeptember 24-én, a Teréz körúton életveszélyesen, illetve súlyosan megsérült két fiatal rendőr, Andirkó Szabina és Vantara László felépült, és szolgálatra jelentkeztek elöljárójuknál. A megtámadott járőrpáros tagjai a napokban állnak újra munkába. A robbantás vizsgálatát várhatóan júliusban, még a törvényi határidő előtt lezárja a Központi Nyomozó Főügyészség. A minősítő körülmények – hivatalos személy ellen, annak szolgálatában, több emberen elkövetett, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés kísérlete – miatt P. Lászlót akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is sújthatja majdani perében a bíróság.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom