Krónika

Időt húznának az ügyvédek a vörösiszapperben

A kilenced- és a tizenkettedrendű vádlott védői az ügyészi indítvánnyal ellentétben nem bizonyítottság, hanem bűncselekmény hiányában kérték védenceik felmentését

A védői perbeszédekkel folytatódott tegnap a vörösiszapper megismételt elsőfokú eljárása a Győri Törvényszéken. Két védő – csatlakozva az ügyész indítványához – véden­ceik felmentését kérte a bíróságtól.

Nem okozott meglepetést, hogy a kilenced- és a tizenkettedrendű vádlott védői a tegnap csatlakoztak az ügyész indítványához és védenceik felmentését kérték. Viszont az ügyészi indítvánnyal szemben nem bizonyítottság, hanem bűncselekmény hiányában kérték azt. A másik három vádlottat képviselő ügyvéd bűncselekmény hiányában történő felmentésre tett indítványt.

A büntetőügyben még szerdán az ügyészi vádbeszéd hangzott el, amit követően egyes vádlottak türelmi időt kértek a bíróságtól védőbeszédeik összeállítására. Szerintük ugyanis az ügyész a korábbi vádbeszédétől és megszólalásaitól eltérő gondolatmenet mentén fejtette ki véleményét, amelyre az elkövetkező napokon nem tudnak érdemben szakmailag reagálni. Bánáti János, az elsőrendű vádlott Bakonyi Zoltán védője hozzátette: mivel az ügyész közölte, hogy vádbeszédét nyomtatásban is benyújtja a bíróságnak, vélelmezte, hogy azt az ügyvédek is megkapják, ezért nem jegyzetelt. Többen osztották Bánáti véleményét, Gyalog Balázs, az ötödrendű vádlott D. József védője bejelentette, hogy nem tud megjelenni a csütörtöki tárgyaláson (így is tett, helyettesítésről azonban gondoskodott). Németh Miklós bíró emlékeztette az ügyvédeket: július óta tudhatják, hogy novemberben védőbeszédek következnek.

Amint arról korábban lapunk beszámolt, Fejes Péter ügyész Bakonyi Zoltánra (aki a katasztrófa idején a MAL Zrt. cégvezetője volt), valamint D. József szolgáltatási igazgatóra, F. Józsefné laboratóriumi és környezetvédelmi vezetőre, Sz. Tibor Kálmán diszpécserre, D. József divízióvezetőre, G. Gábor főtechnológusra, L. László hidritgyártási termelésvezetőre, K. Árpád vezérigazgató-helyettesre, Cs. László hidrátfeldolgozó divízió igazgatóra, V. Ferenc, környezetvédőre és B. Antal művezetőre fegyház-, P. Ferenc, vörösüzemi területfelelősre és P. Sándor szivattyúkezelőre fogházbüntetés kiszabását kérte. Egyúttal indítványozta Martin R. vezérigazgató (kilencedrendű) és M. Gábor finom termék divízió igazgató (tizenkettedrendű vádlott) felmentését.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom