Krónika

Időt húznak Vizoviczkiék a perükben

Pénteken teszi meg a vádlottak büntetésének kiszabására vonatkozó indítványát az ügyész, ítélet áprilisban várható az ügyben

Nem tudta befejezni tegnap megkezdett perbeszédét az ügyész a Vizoviczki László és társai ellen csalások miatt indított perben, amelyben várhatóan április közepén hirdet ítéletet a Fővárosi Törvényszék.

Megkezdte ugyan tegnap a perbeszé-dét az ügyész a Vizoviczki László és társai ellen csalások miatt indított büntetőperben a Fővárosi Törvényszéken, de a büntetések kiszabására vonatkozó indítványának megtételére már nem maradt ideje. Eredeti terve szerint a bíróság még márciusban ítéletet akart hirdetni az ügyben, de a vádlottak folyamatos észrevételei, beadványai miatt az eljárás vége kitolódik. Csak Vizoviczki százötvenöt kérdést tett fel a tegnap visszaidézett könyvszakértőnek. A büntetőtanács elnöke többször figyelmeztette a nagyvállalkozót, hogy kérdései már több tucatszor elhangzottak, így azok ismételgetése semmivel nem viszi előbbre a bizonyítási eljárást.

Vizoviczki Lászlót és harminchárom társát azzal vádolja az ügyészség, hogy 2010-től két éven át az elsőrendű vádlotthoz köthető vendéglőkben rendszeresen eltitkolták az üzletek valódi bevételeit, ezzel milliárd forintos nagyságrendben károsították meg a költségvetést. Az éttermekben, diszkókban, kocsmákban napirajznak nevezett, illegálisan vezetett kimutatásokat készítettek a valódi pénzforgalomról, a házkutatásokon megtalált dokumentumok a vádirat egyik alappillérét jelentik. Vizoviczkiék azzal védekeznek, hogy a napirajzokon feltüntetett adatok között olyan tételek is szerepelnek, mint például a vendégek által adott borravalók, amelyek – szerintük – nem tartoznak a forgalmi adó hatálya alá.

Tegnap megkezdett perbeszédében az ügyész fenntartotta a vádban foglaltakat, és kijelentette, hogy a terheltek döntő része nemcsak tudott a visszaélésekről, hanem aktívan részt is vett azokban. Megírtuk, az ügyész néhány hete módosította a vádiratot, és az összes érintettnél megállapította a bűnszervezet létrehozását. Ez azért is lényeges, mert ha a bíróság utóbbi körülményt elfogadja, akkor az összes terhelt esetében letöltendő szabadságvesztést kell alkalmaznia, a feltételes szabadulás lehetősége nélkül. Az ügyész szerint Vizoviczkiék fiktív könyvelési, illetve adóelkerülési gyakorlata olajozottan működött, és annak csak az vetett véget, hogy a vállalkozót és munkatársait az öt éve kirobbant rendőrségi korrupciós botrány ügyében őrizetbe vették. A rendőrségi vesztegetési ügy perét Debrecenben tárgyalják, az eljárás zárt az államtitkok, illetve a korábban magas beosztásokban lévő megvádolt rendőrtisztek miatt.

A csalási ügyekben az ügyész pénteken folytatja perbeszédét, és akkor teszi meg a büntetések kiszabására vonatkozó indítványát is. A Fővárosi Törvényszék várhatóan április közepén hirdet ítéletet az ügyben.