Krónika

Ideje felkészülni az influenzára

Elérhető már a veszélyeztetettek számára a kór elleni ingyenes oltóanyag

Számos háziorvosnál kérhető már október végétől az influenza elleni térítésmentes védőoltás, a veszélyeztetett csoportba tartozók az idén is ingyen kapják a védőoltást.

Másoknak kettő-négyezer forintba kerül a vakcina, fontos tudnivaló azonban, hogy annak beadásáért az oltást elvégző orvos nem kérhet pénzt. A felkészülés a múlt hónapban kezdődött, az egészségügyi szakemberek jelentései szerint hazánkban egyelőre nincs influenzaveszély. Az utóbbi hetekben tizenhárom beteg vizsgálati anyaga érkezett meg az Országos Epidemiológiai Központba, de ezek egyikében sem mutattak ki influenzavírust.

A csoportba tartozó kórokozók március végéig okozhatnak járványokat, a tapasztalatok szerint Magyarországon januárban kezdődnek a tömeges megbetegedések. Ahhoz, hogy a veszélyeztetett csoportba tartozó emberek kellő védettséget alakíthassanak ki, legkésőbb októberben–novemberben meg kell kezdeniük a védőoltások beadatását. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat már eljuttatta a térítésmentes oltóanyagot a megyei kormányhivatalok népegészségügyi főosztályainak, illetve a járási, kerületi hivataloknak. Az ingyenes vakcinázásra a hat hónaposnál idősebb krónikus betegek, a várandósok, azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenzaszezon idejére tervezik, valamint a hatvan éven felüliek jogosultak. A szakemberek azoknak is javasolják az oltást, akik naponta tömegközlekedéssel utaznak, ügyfélszolgálaton dolgoznak, vagy munkájuk révén sok emberrel kerülnek napi kapcsolatba.