Krónika

„Honosított” zöldséget foglalt le a NAV

A magyar árut keresőket akarták megtéveszteni

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal több tonna ismeretlen eredetű zöldséget foglalt le péntek délelőtt. Egy szabolcsi nagybani piacon akarták átverni a kifejezetten magyar termékeket kereső vásárlókat a kereskedők.  

Az adóhivatal a NÉHIB-bel (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) közös ellenőrzés alkalmával foglalta le a külföldről származó, több tonnányi zöldséget. Gera-Badics Rita, a NAV Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságának kommunikációs referense elmondta: a zugcsomagolóban "honosított", a szükséges élelmiszerbiztonsági tanúsítványokkal nem rendelkező zöldségféléket az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) adatai alapján tudták lefoglalni.
A szabolcsi telephelynek nem volt engedélye a működéshez és be sem volt jelentve. A kiérkező ellenőrök a több tonna burgonya és hagyma mellett megtalálták az átcsomagoláshoz használt címkéket és eszközöket is. Az illegálisan beszerzett áruval kereskedők célja az volt, hogy megtévesszék a jóhiszemű vásárlókat, akik kifejezetten magyar termékeket keresnek a piacokon - ismertette a sajtóreferens.
Hozzátette: az árut feketén beszerző, közterhek megfizetése nélkül értékesíteni szándékozó adózóval szemben a NAV azonnali intézkedést kezdeményezett.