Krónika

Heteken belül itt a pollenszezon

Az allergiások már a tünetek előtti napokban elkezdhetik szedni a gyógyszereiket, míg egy szakember szerint az országos allergia-rizikótérkép megkönnyítené a helyzetüket

Ugyan még csak alacsony számban, de már megjelentek a levegőben a pollenek, ez pedig sosem jó hír az allergiásoknak. A lapunknak nyilatkozó orvos szerint országos allergia-rizikótérképpel kellene megszervezni a betegek ellátását.

Az enyhe idő beköszöntével párhuzamosan a mogyoró, a nyír, a kőris, az éger és a tölgy virágzásával az első tavaszi hónapokban elkezdődik a hivatalos pollenszezon – hívta fel a figyelmet honlapján a Semmelweis Egyetem. Az ország körülbelül húsz pontján elhelyezett számlálók már mutatják, hogy a levegőben megjelentek a pollenek, igaz, még csak kis mennyiségben – magyarázta Nékám Kristóf allergológus professzor. A Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentése szerint a napokban a mogyoró és az éger virágpora sok helyen már tüneteket okozó koncentrációban lehet jelen, a ciprus- és tiszafafélék pollenje pedig a Dunántúl déli részén keserítheti meg az allergiások mindennapjait.

Az allergia tipikus tünetei a szemviszketés és -pirosság, tüsszögő roham, orrfolyás és orrdugulás. Tünetmentesen természetesen nem, de aki tavaly két hétnél tovább szenvedett orrfolyástól, tüsszögéstől vagy szemviszketéstől, annak célszerű még most, a szezon előtt orvoshoz fordulni, ahol leggyakrabban bőrpróbát vagy vérvételt végeznek. Enyhe esetben az orvos antihisztamin tablettát ír fel, de léteznek szteroidos orrcseppek is. Akik már régóta tudják magukról, hogy allergiások, azaz tüneteik mindig ugyanabban az időszakban jelentkeznek, már ezek megjelenése előtt három-négy nappal elkezdhetik szedni, illetve használni ezeket a szereket. A kezeletlen allergia veszélyes, mert asztmához vezethet, illetve évek múltán már alacsony pollenszámnál is erős tünetei lehetnek az érintetteknek.

Nékám Kristóf szerint országos allergia-rizikótérképre lenne szükség, amelyen a már létező pollentérképet össze kéne hangolni egy úgynevezett környezetszennyezési térképpel, utóbbi ugyanis szintén befolyásolja, mennyi pollen van a levegőben. Ezzel együtt a betegek és potenciális betegek számát is regisztrálni kellene – véli a professzor –, ami alapján kiderülne, mennyi allergológusra van szükség egy-egy térségben, illetve meg lehetne szervezni a betegek elosztását. Nem ritka ugyanis, mikor valaki hiába tudja magáról, hogy allergiás, a szezon előtt már nem jut be az orvoshoz gyógyszert felíratni.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom