Krónika

Havas Henrik Görög Zitát is inzultálta

Ezúttal nem annyira közlékenyek és felháborodottak az ellenzéki képviselőnők

Újabb információk láttak napvilágot Havas Henrikről, akit a közelmúltban két nő is zaklatással vádolt meg. A Ripost cikke szerint Havas a TV2 korábbi műsorának forgatásán Görög Zita állítása szerint a modellt is zaklatta. Az ügyről megkérdeztük a korábbi botrányokkal, Marton László és Kerényi Miklós Gábor ügyeivel kapcsolatban tiltakozásukat kifejező ellenzéki parlamenti képviselőnők véleményét, akik korábban közös sajtótájékoztatón kezdeményezték a nők elleni, valamint a családon belüli erőszakról szóló Isztambuli Egyezmény ratifikálását. A közszereplő Havas Henrik ügyében azonban egyikük sem szólalt meg eddig.

Havas egy tévéműsor forgatásán tapogatta Görög Zitát
Egy 2014-es Hal a tortán forgatásán Havas zaklathatta, inzultálhatta Görög Zitát. 
A TV2 műsorában Görög Zita azt mondta: Henrik, ne érjen a kezemhez és a combomhoz! Végig a taxiban ezt csinálta. (...) Egyszerűen sértő. Nekem is van önérzetemHivatalos vizsgálatot indítottak a zaklatással vádolt újságíró ellen munkahelyén, az ATV-ben. Az ATV közleménye szerint a vizsgálatot még az idén lezárhatják, annak végéig az újságíró nem szerepelhet a csatorna műsoraiban. Havas Henrik az Origo információi szerint tagadta, hogy tudott volna a vizsgálatról, de a tévéadó közleménye szerint tájékoztatták a felfüggesztésről. Az ügyben a vizsgálat lezárásáig az ATV nem nyilatkozik. (Ripost, Origo)

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője lapunk kérdésére úgy válaszolt, kivétel nélkül mindenféle erőszakot és zaklatást elítélnek, ezért is szorgalmazzák a nők elleni, valamint a családon belüli erőszakról szóló Isztambuli Egyezmény ratifikálását Úgy fogalmazott, konkrét ügyekre nem kíván reagálni, mindenféle erőszakos cselekményt egységesen elítélendőnek tart. Ismeretes, Bangóné Borbély Ildikó a korábbi zaklatási botrányokkal kapcsolatban megszólalt, a Hír Tv- műsorában többek közt azt mondta: "Már vezetőszáron kellene elvezetni Marton Lászlót és Kerényit. És még mosakodnak…" Most nem mondta. Úgy gondolom, hogy az ATV szakmailag helyes döntést hozott, amikor felfüggesztette és vizsgálat alá vonta Havas Henriket - nyilatkozta lapunknak Gurmai Zita. Az MSZP országos elnökségének tagja aláhúzta, mint erőszakot szenvedett nő pontosan tudja, hogy mit élnek át azok, akiket atrocitás ér, de abban is biztos, hogy a bírósági döntésig senkit nem lehet bűnösnek kikiáltani. Magyarországon sajnos az elfojtás a jellemző, így az összes olyan ügy, ami így vagy úgy napvilágra kerül, segít az áldozatoknak, bátorítja őket - fogalmazott. Az Európai Szocialista Párt Nőszervezetének elnöki tisztét is betöltő politikus úgy fogalmazott, a saját példáján keresztül értette meg igazán, hogy az erőszakot tilos a szőnyeg alá söpörni, mert ezzel csak az agresszoroknak teszünk jót. Hozzátette, az erőszak jobb vagy baloldali hozzáállástól függetlenül mélységesen elítélendő cselekedet, s mindenkinek kötelessége fellépni ellene. Az LMP álláspontja teljesen világos, mi nemcsak a fizikai erőszakot, hanem annak minden más formáját is elítéljük - válaszolta kérdésünkre Schmuck Erzsébet. A párt frakcióvezető-helyettese hozzátette, Havas Henrik ügyében egyelőre nem szeretne állást foglalni, nem lehet hírbe hozni senkit sem, amíg egyértelműen nem bizonyosodik be valakiről, hogy ténylegesen is zaklatott egy nőt - tette hozzá. Fevetésünkre, hogy korábban sem volt még bizonyíték arra, hogy Marton és Kerényi egyértelműen elkövették azt, amivel vádolták őket, mégis több politikusnő is a nyilvánosság elé állt véleményével, Schmuck Erzsébet azt felelte, a konkrét ügyről akkor sem mondtak véleményt, mindössze az ilyen cselekedeteket súlyosabban szankcionáló Isztambuli Egyezmény mielőbbi ratifikálásáért álltak ki. A politikusnő ugyanakkor ettől függetlenül is nagyon fontosnak nevezte a hatóságok fellépését és a szakemberek bevonását ennek a súlyos társadalmi problémának a sokkal hatékonyabb felderítése, megelőzése és visszaszorítása érdekében. Szerettük volna megkérdezni a Demokratikus Koalíció alelnöke, Vadai Ágnes véleményét is, ám a politikusnő - aki szinte állandó vendég volt Havas Henrik műsorában - a párt kommunikációs igazgatójához irányított bennünket, akinek viszont csak a telefonja csöngött, így a Gyurcsány- párt álláspontját nem ismerhettük meg. 

Szelényi Zsuzsa - aki korábban szintén véleményt formált a zaklatási ügyekben - a Havas-ügyben nem volt elérhető, és sms-ben történt megkeresésünkre sem reagált.