Krónika

Hatmilliárd kilométeres útra indult a bolygóvadás

Űrkutatás

Megközelítette a Földet, és a bolygónk gravitációját kihasználó, úgynevezett hintamanőverrel megkezdte az útját a hétvégén a Bennu nevű kisbolygó felé a NASA aszteroidakutató űrszondája.

Az OSIRIS-REx hét éven át tartó programot teljesít, és a tervek szerint jövő augusztusban érkezik a Bennu közelébe, ahol két esztendőn át felvételeket készít a kisbolygó felszínéről, és feltérképezi azt, hogy a szakemberek jobban megértsék annak kémiai és ásványi összetételét, valamint kiválasztja azt a helyszínt, amelyről mintát fog venni. Az űreszköz 2020-ban három másodpercre megközelíti az aszteroida felszínét, és egy robotkar segítségével megpróbál legalább hatvan gramm kőzettörmeléket begyűjteni. A szonda a manőver után egy évvel hagyja el a Bennu térségét, hogy 2023 szeptemberében a kőzetmintákat szállító kapszulája hatmilliárd kilométeres űrutazás után visszatérjen a Földre. A NASA szerint a Bennu összetételének elemzése segítheti a tudósokat abban, hogy jobban megértsék a naprendszer több mint 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulását. A kutatók a kisbolygó pontos útvonalát is meg akarják határozni, mivel az eddigi számítások szerint a Bennu 2182-ben keresztezi a Föld pályáját.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom