Krónika

Háromszáz esztendeje nem tapasztalt földrengésre számíthat Új-Zéland

Hasadó törésvonal

Hatalmas földrengés rázhatja meg Új-Zéland Déli-szigetét egy új tanulmány szerint – közölte az Origo.hu. A New Zealand Journal of Geology and Geophysics című tudományos folyóirat kedden megjelent különkiadásában arra figyelmeztetett, hogy a Déli-Alpok teljes gerincén végighúzódó törésvonal a feljegyzések szerint háromszáz évenként meghasad.

Legutóbb 1717-ben okozott hatalmas földmozgásokat. A kutatók szerint hasonló rengés következik, amely átformálhatja a régiót, és több mint tízezer embert zárhat el a külvilágtól. A becslések szerint több mint ötször nagyobb mértékű károkra lehet számítani, mint a 2016-os, a Richter-skála szerinti 8,1-es erősségű földrengés esetében. A tudósok a törésvonal elmúlt nyolcezer évben történt utolsó huszonhét rengésére utaló bizonyítékok – fák, üledékek és a partfelszín – alapján számoltak.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom