Krónika

Három pokolgép robbant egy mogadishui szállodánál, sokan meghaltak

Eddig egyetlen csoport sem vállalta magára a merénylet elkövetését

Három, gépkocsiba rejtett pokolgép robbant a szomáliai főváros, Mogadishu egyik szállodájánál, a Bűnügyi Vizsgálati Hivatal (CID) épülete közelében pénteken, sokan meghaltak. 

Egyelőre ellentmondó értesülések vannak az áldozatok számáról: az AFP francia hírügynökség egy biztonsági vezetőtől, Abdulahi Ahmedtől úgy értesült, hogy mintegy húsz ember halt meg, és több mint 40 másik megsebesült. A dpa német hírügynökségnek a rendőrségre hivatkozó jelentése szerint harmincketten haltak meg, közöttük 26 polgári személy és hat terrorista, tizenöten pedig megsebesültek.

Először két, gépkocsiba rejtett pokolgép robbant a CID-del szemben álló Sahafi szállodánál, majd a szálloda és a CID biztonsági őrei tüzet nyitottak. Húsz perccel később egy újabb robbanás rázta meg a forgalmas utcát. Két támadó a robbanásokban halt meg, négy másikkal, akik megpróbálták megostromolni a szomáliai elit által látogatott szállodát, a biztonsági őrök végeztek. A harmadik robbanás egy közeli parkolóban lévő autóban történt. Több áldozat a felismerhetetlenségig összeégett.

Röviddel a támadás után al-Shabaab terrorszervezet vállalta magára a merénylet elkövetését az lázadók Andalus nevű rádiójában.

Szomáliában a 90-évek polgárháborúja óta bizonytalanság uralkodik. Afrika szarván az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatban álló al-Shabaab harcol a nemzetközileg elismert kormány ellen. Az Afrikai Unió csapatai és a szomáliai hadsereg 2011-ben kiűzte a fővárosból a lázadókat, akik vidéken továbbra is aktívak.

Az Afrikai Unió katonáin kívül az Európai Unió is segíti tanácsadókkal, valamint az Egyesült Államok az al-Shabaab elleni légicsapásokkal a szomáliai hadsereget. 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom