Krónika

Három, menekülteket szállító hajó is bajba került a Földközi-tengeren

Rodosznál szintén menekültek fulladtak a vízbe

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) értesülése szerint három, menekülteket szállító hajó is bajba került hétfőn a Földközi-tengeren, s az egyik már süllyedőben van. Rodosz szigetének partjainál pedig zátonyra futott és elsüllyedt egy menekülteket szállító hajó. Többen a vízbe fulladtak.

A szervezet közölte, hogy egy ismeretlen telefonálótól kapta a római irodája a segélyhívást, amely szerint a süllyedő hajó fedélzetén mintegy 300 ember van, s közülük húszan már meghaltak út közben. Részleteket nem ismernek, még azt sem, hogy hol vannak a hajók.

Később Matteo Renzi olasz miniszterelnök bejelentette, hogy az olasz és máltai hatóságok a hajók segítségére sietnek, de csak kettőről tudnak valamit: az egyik egy gumicsónak, amely 100-150 utassal Líbia partjaitól 30 mérföldre jár, a másik egy nagyobb hajó, amelyen 300-an lehetnek.

"Még nincs szó katasztrófáról"

A migrációs szervezet szóvivője azt mondta, hogy még nincs szó katasztrófáról. "A migránsok gyakran hívják a parti őrséget és a segélyszervezeteket még Líbia közeléből, hogy segítséget kérjenek. Ez nem jelenti azt, hogy reménytelen helyzetben vannak". A hívást minden esetre továbbították a parti őrségnek - mondta, de az nem derült ki a szavaiból, hogy melyik országban.

A szóvivő szerint a parti őrségnek "nincsenek meg az eszközei ahhoz, hogy folyamatosan mentsen", mivel az erőforrásait kimerítette a hétvégi nagy hajótörés. Az IOM szerint valószínűleg teherhajókat fognak a helyszínre irányítani, hogy segítsenek.

Ez azonban nem könnyű művelet, mert egyes kereskedelmi hajók "nem akarnak együttműködni" - figyelmeztetett a szervezet.

Rodosznál is elsüllyedt egy hajó

Rodosznál szintén elsüllyedt egy menekülteket szállító hajó, eddig három holttestet találtak: egy férfiét, egy nőét és egy gyerekét. A mentés folyamatban van - mondta a parti őrség egy tisztje.

Egy másik forrás szerint 80 embert kimentettek, s közülük 23-at kórházba szállítottak. Egyelőre nem tudni, összesen hányan utaztak az Törökországból indult egyárbocos hajón, és honnan származnak az utasai.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom