Krónika

Halálos veszély lehet a biofű

A szakemberek legalább kétszázötven, a biofüvekhez tartozó szintetikus vegyületről tudnak

Növekedett az utóbbi években az úgynevezett biofüvet fogyasztók száma Magyarországon, a gyakran életveszélyes drog egyre népszerűbb a fiatalok körében – tájékoztatta a Veol.hu-t Babusa Péter, a veszprémi Alkohol-Drogsegély Ambulancia klinikai szakpszichológusa.

drog-illusztraci
A marihuánával ellentétben a mesterségesen előállított, THC-hez hasonlító szer túladagolható (Fotó: Horváth Péter Gyula)

A szakember elmondta, hogy a biofűhöz hasonló, új típusú kábítószerek hatásai kiszámíthatatlanok, fogyasztóiknál gyakoribbá váltak a fizikai és pszichés rosszullétek. Az ambulancia szakembereinek tapasztalati szerint a biofüvet használóknál nagyobb eséllyel és hamarabb alakul ki a hozzászokás, mint a hagyományos marihuána esetében, a már függőknél pedig nagyobb számban észlelnek különféle mentális és szociális gondokat. A veszprémi ambulancián hat éve találkoztak először biofű okozta tünetekkel.

A biofüvek alapjai a marihuána hatóanyagához, az úgynevezett THC-hez hasonlító vegyületek, amelyeket nem kenderből vonnak ki, hanem szintetikusan állítanak elő, majd a folyadékot más növényi anyagokra, szárított almára, levelekre vagy éppen dohányra permetezik, majd a már megszokott módon szívják el.
Használói alkalmazzák úgy is, hogy füstölőket vonnak be vele, majd meggyújtják, és az így keletkező végterméket lélegzik be. Egyre jellemzőbb, hogy a szintetikus THC-t nem képzett vegyészek, hanem amatőrök állítják elő, így az összetétele is bizonytalan. Míg a hagyományos marihuánát szinte lehetetlen túladagolni, addig a biofüvek esetében fennáll ez a veszély, sőt, a veszélyes drogok már halálos áldozatokat is szedtek. A fiatalok körében azért lettek hamar népszerűek, mert a cannabisnál is olcsóbbak, és általában a hatásuk is gyorsabb. A marihuánának jellegzetes, erős illata van, a mesterségesen előállított, a THC-re hasonlító vegyületek azonban színtelenek, számos esetben szaguk sincs, ezért könnyű és kockázatmentes azokat szállítani, mivel egy hatósági ellenőrzéskor nehéz megállapítani, hogy mondjuk egy műanyag flakonban drog van, vagy ásványvíz.

A szakemberek legalább kétszázötven, a műfüvek közé tartozó szintetikus vegyületről tudnak, amelyek kémiai szerkezete különböző, de közös bennük, hogy ugyanarra az agyi területre hatnak. A veszélyes vegyületek túlnyomó többsége jelenleg az utóbbi években egyre bővülő, az illegális pszichoaktív szereket felsoroló, úgynevezett C listán szerepel. A biofű tíz éve kezdett el terjedni Európában, Magyarországon hét-nyolc éve ismert.


Szervezetten termesztették a kábítószert

Négy férfit vettek őrizetbe az egri rendőrök abból a társaságból, amelynek tagjai a gyanú szerint szervezetten termesztettek kábítószert a megyeszékhelyen és környékén. A negyvenéves M. László lakásán csaknem tizennégy kilogramm droggyanús anyagot, valamint fegyvert is találtak decemberben. A vizsgálat adatai arra utaltak, hogy a férfi ismerősei a közeli Ostoroson termesztenek kábítószert. Összehangolt akcióban tizenkét helyen tartottak házkutatást, és egy kilencven tőből álló marihuánaültetvényre bukkantak. Egy másik helyszínen drog ugyan nem volt, de a növények gondozásához, illetve az adagolásukhoz szükséges berendezések igen. A vizsgálatban korábban további hét férfit vettek őrizetbe, azóta mindannyian előzetes letartóztatásban vannak.


Játékkal képzik a kutyákat a rendőrségnél

Nem a drog, hanem a játék lehetősége érdekli a kábítószer-kereső kutyákat, a fiatal ebeket ugyanis úgy képezik ki a szakemberek, hogy ha sikeresen kiszimatolják a tiltott szereket, akkor utána a vezetőjükkel önfeledt pillanatokat élhetnek át – tájékoztatta lapunkat a rendőrség. A hatóságnál jelenleg több mint száz állat segíti a nyomozók munkáját. A kutyákat a Dunakeszin található központban készítik fel a szakemberek, egy-egy turnus az eb és gazdája számára is négy hónapig tart. A sikeres keresés több körülménytől függ, így az elrejtett drog fajtájától, minőségétől, mennyiségétől és a környezeti tényezőktől is. A kutyákat egyedi képességeik alapján választják ki a feladatra, a német és belga juhászok mellett szolgálnak vizslák, spánielek, retrieverek, de van yorkshire terrier és keverék is közöttük.